do 01 januari

Abdelkader Benali

Kalief van Nederland

Een actuele en speelse Duizend-en-een-nacht van Abdelkader Benali als ode aan de mythische verhalenvertelster én zijn grootmoeder.

De verhalen van Duizend-en-een-nacht brengen schrijver Abdelkader Benali terug naar zijn grootmoeder in Marokko. Zij was zijn Sherazade (verhalenvertelster). Wanneer hij zijn grootmoeder hoorde praten, ontdekte hij de kracht van het verhalen vertellen. Hier was iets bijzonders aan de hand, voelde Abdelkader Benali. Zij gebruikte de taal om haar grenzen aan te geven, haar wereld in te vullen en haar macht uit te breiden. Het resulteerde in honderden verhalen waarin djinns, olielampen, verre eilanden en verborgen schatten bijdragen aan een universele boodschap over macht en verleiding, rijkdom en armoede, geweld en liefde.

Benali, naast schrijver ook verteller, toont zijn Duizend-en-een-nacht: een actuele en speels-absurde blik op de oude verhalen waarin hij zijn fascinatie voor zijn sluwe grootmoeder deelt en de kracht van de orale vertelling bejubelt. Een vertelvoorstelling waarin op ingenieuze wijze de wetten van het vertellen worden overtreden.

LET OP: Er zijn wegwerkzaamheden rond ons theater. Houd rekening met omleidingen en extra reistijd. Meer informatie.

voorstellingsinfo
Website
Regie
Lenneke Maas
Tekst en spel
Abdelkader Benali
Muziek
Ton van der Meer
Vormgeving
Elian Smits en Eva Krammer
Dramaturgie
Paul Slangen
Locatie
Podium Hoge Woerd

Inleiding
Bent je nieuwsgierig en wil je meer weten over een voorstelling of theatermaker? In een inleiding vertelt Abdelkader Benali over hoe hij zijn weg naar het theater heeft gevonden en wat het verschil is tussen het schrijven van een roman en een theaterstuk.
De inleidingen vinden plaats in onze studio. Een plaats reserveren voor de inleiding kan direct bij het kopen van een ticket en kost € 1,- per persoon. Voor de inleiding halen we je om 19.25 uur op bij de balie van Castellum Hoge Woerd. Let op: na aanvang van de inleiding is er geen toegang meer mogelijk.

Foto's: Ben van Duin

Abdelkader Benali
Abdelkader Benali is een bekende Nederlandse schrijver en programmamaker. Samen met harpiste Lavinia Meijer maakte hij in 2017 de voorstelling ‘Brief aan mijn dochter’. Recensies waren lovend, het publiek ontroerd. Benali is al zijn leven lang geïnspireerd door de vertellingen van Duizend-en-een-nacht. Het moment is gekomen voor hem om aan deze fascinatie theatrale invulling te geven. Van Bagdad tot het Marokkaanse Rifgebergte, via het sprookjesbos in de Efteling naar Beiroet. Een reis door tijden en verhalen op zoek naar het geheim van Sherazade en het verlangen naar echt contact.


terug naar boven