Adelheid Roosen / Female Economy

Twaalf indringende en intieme monologen over islamitische vrouwen die in Nederland wonen.

Als toerist in eigen land ging Roosen op pad en interviewde vele gesluierde en ongesluierde vrouwen met als uitgangspunt steeds de oprechte belangstelling en nieuwsgierigheid. Met plezier, schaamte en verdriet vertelden de vrouwen hun intiemste verhalen. Het resultaat hiervan is verwerkt in twaalf monologen. Ze geven een prachtige kijk in de persoonlijke belevingswereld van de moslima. De monologen zijn afwisselend van karakter; ze zijn poëtisch en beeldend. Soms pijnlijk en verdrietig, soms humoristisch of ronduit hilarisch. Het doet volkomen recht aan de vrouwen die zijn geïnterviewd. Dit is hun taal: warm, zacht, intiem en vrouwelijk. De monologen worden vertolkt door vrouwen afkomstig uit een moslimcultuur en muzikaal begeleid door een Turkse saz-speelster.

voorstellingsinfo
Spel
Oya Capelle, Nazmiye Oral, Meral Polat
Tekst en regie
Adelheid Roosen
Acteercoach
Titus Muizelaar
Muzikant
Seval Okyay
Locatie

Openhartig, ragfijn, subtiel, sensueel, schokkend, ontroerend.

Deze voorstelling is voor een veel bredere doelgroep dan de titel zou doen vermoeden. Ook voor mannen, als ze durven.

Verhalen zo vol verfijning in het liefdesspel dat je je schaamt voor je Hollandse botheid. De verhalen zijn ook zeer poëtisch, met prachtige details zelfs daar waar je ze niet zou verwachten.

NRC Handelsblad

Foto's: Jan Versweyveld

Gesluierde Monologen ging al in 2003 in première. De voorstelling werd een groot succes, zowel nationaal als internationaal, en was niet alleen te zien in de Nederlandse theaters, maar ook in Blijf van m’n Lijfhuizen, moskeeën en zelfs in de Tweede Kamer. Ook tourde de voorstelling in België, Frankrijk, de VS, Duitsland en Turkije, en vonden er geënsceneerde lezingen plaats in Jordanië en Egypte.

Nu, meer dan tien jaar later, blijkt de voorstelling nog steeds actueel! Gesluierde Monologen laat de wereld zien van de in Nederland wonende Islamitische vrouw. Zij stond en staat, gewild of ongewild, veel in de belangstelling. Het politieke klimaat van de afgelopen jaren heeft een beeld opgeroepen van een gesluierde, bijna wilsonbekwame, minderheid. Maar wat weten we nou wérkelijk van haar?


terug naar boven