Backbone / Alida Dors

Dansdonderdag: Rebound

Een rauwe en meeslepende dansvoorstelling, waarin machtsverhoudingen, verlangens en geheimen voorbij komen.

In een anonieme ruimte worden dansers ingesloten door muren. In deze verstikkende situatie zijn zij tot zichzelf en elkaar veroordeeld. Zichtbaar gestript van alles wat hun een sociale identiteit geeft, ontstaat er een onderzoekende dans naar het ‘zelf’ en de onderliggende verhoudingen. Het hier en nu is bepalend, maar herinneringen, angsten en structuren bonzen genadeloos op de muren. Wat bepaalt eigenlijk wie je bent, wanneer alles wat je een identiteit geeft weg valt? In hoeverre doen achtergrond, status en cultuur er toe?

'Rebound' gaat over de veerkracht van de mens die nodig is om met interne en opgelegde structuren te leren leven of deze te doorbreken. Een rauwe en meeslepende voorstelling waarin machtsverhoudingen, verlangens en geheimen voorbij komen.

Gratis inleiding: elke maand kun je genieten van prachtige dans op donderdag, met voorafgaand gratis speciale inleidingen. Lisa Reinheimer gaat deze donderdag in gesprek met Peggy Olislaegers, een internationaal gerenommeerd dramaturg. Zij was als dramaturg bij 'Rebound'  betrokken. Samen gaan ze in gesprek over haar werk met Alida Dors, over de bronnen die Alida gebruikt en hoe Alida een van de weinige vrouwen binnen de hiphop is.  Klik hier voor meer informatie.

voorstellingsinfo
Website
Choreografie
Alida Dors
Gezelschap
BackBone
In coproductie met
Theater Rotterdam

Rebound
‘Rebound’, van choreograaf Alida Dors, is een remake van het werk ‘Rebound’ uit 2005 van Conny Jansen. Net als Conny onderzoekt Alida het begrip ‘veerkracht’. Alida laat zich onder andere inspireren door de vele vluchtelingen en asielzoekers die opnieuw hun identiteit moeten hervinden, het begrip ‘glazen plafond’ en andere beklemmende situaties. De dansers ontwikkelen breekbaar, strijdbaar en gepassioneerd hun eigen verhaal, waarin ze geconfronteerd worden met zelf opgelegde en sociale structuren.

Rebound heeft duidelijk een politieke lading en voelt dan ook als een protest aan. De mix van hiphop en moderne dans zindert(…)

De Volkskrant


Foto's: Bowie Verschuuren

De zeggingskracht van de dansers is solo het sterkt, al spat de energie er tijdens het partneren en in groepsformaties soms ook vanaf. De kostuums van Isis Vaandrager zien er stoer uit, maar de kleurloze overalls, witte sokken en gympen fungeren tegelijkertijd als uniform.

Theaterkrant

terug naar boven