do 01 januari

Frederique Spigt, Bo Brocken en Marc Stakenburg

Een intrigerend muziektheaterstuk over het ontstaan van de Blues en onze hedendaagse popmuziek.

In Trouble Soon Be Over wordt het adembenemende verhaal verteld, van een zwarte familie die op een onvoorstelbare reis door de zuidelijke staten van Noord-Amerika trekt en in aanraking komt met nieuwe muziek, de Blues, en cultuur.

Deze reizende theatershow illustreert door middel van een passend decor, authentiek beeldmateriaal en de muziek, het leven op de katoenvelden en in steden zoals Clarksdale en Natchez, Mississippi. Het verhaal wordt verteld door ex-KRO radiopresentator Marc Stakenburg. De muziek wordt live ten gehore gebracht door twee specialisten op het gebied van Mississippi Delta Blues en andere vooroorlogse stijlen: Fréderique Spigt en ‘Big’ Bo Brocken.

Een voorstelling met een verhaal dat ons laat zien dat er hoop blijft bestaan, waar je door je tranen heen kunt lachen, zelfs tijdens de meest bizarre en ontzagwekkende situaties waarin een mens zich kan bevinden.

voorstellingsinfo
Website
Verteller en schrijver
Marc Stakenburg
Muziek
Fréderique Spigt en ‘Big’ Bo Brocken
Locatie

Een boeiend muziektheaterstuk over het ontstaan van de blues en, in het verlengde daarvan, de hedendaagse popmuziek.

“Omdat zijn eigenaar Robertson heette, was dat vanaf de dag dat hij was verkocht ook zijn naam geworden, Boy Robertson heette hij nu. Vanaf de slavenmarkt in Natchez had hij met nog vijf verkochte mannen achter het paard aangerend van Boss Robertson. Na een half uur waren ze aangekomen bij een hut midden op de katoenvelden… Hier begon zijn nieuwe leven, ver van huis.”

Zo begint het verhaal van de familie Robertson, een arme zwarte familie die als slaven worden meegevoerd op een gevaarlijke zeereis vanuit Afrika, worden verkocht op de slavenmarkt in de zuidelijke staten van de USA en tewerk gesteld op de katoenplantages.
Het is rond de vorige eeuwwisseling dat er een broeierige mix van nieuwe culturen ontstaat. Om het werk enigszins te verzachten worden werkliederen gezongen op de katoenvelden van de Mississippi Delta en op zondag wordt er gezongen in de kerk. Aangezien de slaven geen trommels en andere “eigen” instrumenten mogen gebruiken, spelen de gitaar, banjo, ukelele en mondharmonica een grote rol in de muziek.

Rond 1900 ontstaat er een fascinerend nieuw geluid; getekend door het zware werk, en doordrenkt van grote passie voor het leven van alledag; The Blues. Het ontstaan van The Blues zal later van cruciaal belang blijken voor de ontwikkeling van de jazz, rock-’n-roll, soul en uiteindelijk onze hedendaagse popmuziek.


terug naar boven