do 01 januari

Gottfrid van Eck, Haytham Safia, Rolinha Kross en Monique Lansdorp

Alhambra Revisited

Muzikanten met Nederlandse, Joodse en Arabisch-Israëlische wortels vertellen en spelen over het muzikale hofleven van het Alhambra in het Spaanse Andalusië.

In het Spanje van de Middeleeuwen botsen drie culturen en religies op elkaar. In het gebied dat de Moslims in het Arabisch ‘Al Andalus’ noemen, wisselen de machtsverhoudingen voortdurend. Maar naast religieuze conflicten en bloederige veldslagen zorgt dat ook voor een bloeiende culturele uitwisseling. Poëzie, verhalen en muziek spelen een belangrijke rol als bindmiddel in het eeuwenoude Alhambra, het sprookjesachtige Moorse paleis in Granada.
Muzikanten uit drie verschillende culturen vertellen en spelen over het muzikale hofleven van Alhambra. Vanuit hun Nederlandse, Joodse en Arabisch-Israëlische wortels rijgen ze muzikale pareltjes aan elkaar en vertellen ze fascinerende verhalen over macht, geloof en identiteit. Van swingend tot meditatief, van intiem betoverend tot uitbundig virtuoos improviserend: Al Andalus komt tot leven op het podium.

Voor- en nagesprek: om 19.30 uur vindt er in de Theaterzaal een korte inleiding plaats over de thematiek en achtergrond van de voorstelling. Na afloop vindt er een nagesprek in de theaterzaal plaats, waarbij er vragen aan de artiesten kunnen worden gesteld. 

voorstellingsinfo
Website
Concept en script
Gottrid van Eck
Regie/dramaturgie
Arjen Barel
Verteller / klarinet
Gottfrid van Eck
Zang
Rolinha Kross
Ud (Arabische luit)
Haytham Safia
Viool
Monique Lansdorp
Locatie
Podium Hoge Woerd
Haytham Safia / Gottfrid van Eck / Monique Lansdorp / Rolinha Kross

Inleiding
In de zomer van 2013 reisde verteller/muzikant Gottfrid van Eck met zijn gezin naar Andalusië, Zuid-Spanje. Alhambra, het wereldberoemde Moorse paleis in de Andalusische stad Granada stond op zijn wensenlijstje. Alleen al voor het plakboek. Na de Taj Mahal schijnt Alhambra de grootste toeristische trekpleister ter wereld te zijn. Wat valt daar allemaal te zien? Tijdens een korte diashow zien we een kleine stad op de rotsen gebouwd, we zien een fort met dikke muren en sterke torens, maar we zien vooral drie sprookjesachtige paleizen met binnentuinen van Qasr Al Hamra – Arabisch voor: het rode paleis. Wat is er zo uniek aan Alhambra? Wanneer werd het gebouwd en wie woonden er? Hierop wordt ingegaan tijdens een korte inleiding voorafgaande aan het vertelconcert.


terug naar boven