do 01 januari

Helmert Woudenberg

Kleinzoon Helmert Woudenberg blikt terug op de Tweede Wereldoorlog door de ogen van zijn opa.

Vanuit zijn gevangeniscel vertelt Hendrik Jan Woudenberg over zijn Tweede Wereldoorlog. De oorlog waarin hij door de Duitsers werd benoemd tot leider van het Nederlandse Arbeidsfront, waarin hij als bemiddelaar optrad tussen kopstukken als Rost van Tonningen en Mussert. En de oorlog waarin hij tenslotte opzij werd gezet door de Duitsers, die hier met ijzeren hand regeerden vanuit een verdorven, haatdragende politiek. Kleinzoon Helmert Woudenberg bekijkt deze Tweede Wereldoorlog door de ogen van zijn opa en maakt invoelbaar hoe een man met goede bedoelingen door zijn politieke ideologie zo kan ontsporen.

Na ‘De Hel’, ‘Waterman’ en ‘Übermensch’ buigt Helmert Woudenberg zich opnieuw over de problematiek van de Tweede Wereldoorlog, waarvan de naweeën nog steeds voelbaar zijn.

voorstellingsinfo
Website
Spel
Helmert Woudenberg
Locatie

De onschuldige kleinzoon maakt van het onhandige zondigen van zijn foute grootvader een aangrijpende en empathische voorstelling.

Op raadselachtige, knappe manier laat Woudenberg de overtuiging van onschuld zodanig ontsporen, dat er sprake gaat zijn van schuld, verraad en zelfs vernietiging.

NRC Handelsblad
Foto's: Paul Hoes

Hendrik Jan Woudenberg
Hendrik Jan Woudenberg werd in 1938 gekozen als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de NSB. Tijdens de oorlog was hij van 1940 tot 1942 voorzitter van het Nederlands Verbond van Vakverenigingen. In 1942, werd hij leider van het Nederlandse Arbeidersfront (NAF), een (grotendeels mislukte) kopie van de Duitse arbeidsorganisatie. Na de oorlog werd Hendrik Jan Woudenberg uiteindelijk tot twintig jaar cel veroordeeld, maar in 1956 vervroegd vrijgelaten. Hij was de broer van de socialistische voorman Kees Woudenberg. Hij had een dochter en twee zoons, van wie de een, Dick Woudenberg, vader van actrice Kathenka Woudenberg, en de ander de vader is van acteur Helmert Woudenberg.

Helmert Woudenberg
Helmert Woudenberg is al ruim veertig jaar acteur, regisseur en schrijver van prachtige stukken die betreft thematiek vaak uitweiden over geloof en over oorlog. Hij is onder meer bekend van succesproducties als ‘God vergeeft’, ‘Fortuyn’, ‘Jezus’, ‘Yes Prime Minister’, ‘Mansholt’ en ‘Kuyper & Wilhelmina’.

Vanuit zijn naoorlogse cel kijkt de oude Woudenberg terug op zijn leven. Netjes chronologisch: van de confrontaties met zijn vader tot zijn snelle politieke carrière, dankzij een welwillende houding tegenover het nationaal-socialisme.

De Volkskrant

In ‘Landverrader’ laat Helmert Woudenberg overtuigend zien hoe zijn grootvaders politieke ideologie ontspoorde.

Vrij Nederland

terug naar boven