Hotel Modern & Arthur Sauer

Ons Wereldrijk

Dwalend door een gigantische maquette wordt op een groot scherm de opkomst en ondergang van ‘Ons Indië’ in beeld gebracht.

Een gigantische maquette van het eilandenrijk Indonesië vult het podium. De spelers van Hotel Modern proberen de koloniale geschiedenis te doorgronden, en dwalen met minicamera’s door oerwouden en rijstvelden, langs tempels, vulkanen, dorpjes en moskeeën. De beelden die ze filmen worden op een groot scherm geprojecteerd, de eilanden en hun bewoners komen tot leven.

Het verhaal begint in de zeventiende eeuw. Javaanse prinsessen voeren eeuwenoude hofdansen uit en op markten worden diverse specerijen verkocht. Met hun machtige zeilschepen komen de ondernemende Nederlanders bij de eilanden aan. Er worden handelsposten gesticht, die uitgroeien tot steden. We volgen het gewelddadige spoor van de Nederlanders, die zich in 300 jaar het hele eilandenrijk toe-eigenen en zien hoe ze uiteindelijk na een bloedige guerrilla-oorlog het land weer moeten verlaten.

‘Kamp’ en ‘Garnalenverhalen’ waren eerder te zien in onze theaterzaal. In 2019 won Hotel Modern de Oeuvreprijs voor Poppenspel.

voorstellingsinfo
Website
Voorstellingsconcept
Herman Helle, Arlène Hoornweg, Pauline Kalker
Makers en spelers
Pauline Kalker, Arlène Hoornweg, Herman Helle
Beeld
Herman Helle
Muziek
Arthur Sauer
Locatie
Podium Hoge Woerd - theaterzaal

Complexe geschiedenis in een magnifiek spel met maquettes. (…) De maquettes zijn een lust voor het oog, vol ingenieuze vondsten en details.

Het Parool

Inleiding
Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over een voorstelling of theatermaker? Wil je horen over de achtergronden, drijfveren en geschiedenis van een gezelschap? In een inleiding vertellen de makers hierover en ga je in gesprek met hen.
De inleidingen vinden plaats in onze foyer. Een plaats reserveren voor de inleiding kan direct bij het kopen van een ticket en kost € 1,- per persoon. Voor de inleiding halen we je 5 minuten voor aanvang op bij de balie van Castellum Hoge Woerd. Let op: na aanvang van de inleiding is er geen toegang meer mogelijk.

Foto's: Bas Czerwinski / Foto: Pauline Kalker

Zoals altijd is de animatie van Hotel Modern magisch en ingenieus.

Hotel Modern
Hotel Modern werd opgericht door actrices Pauline Kalker en Arlène Hoornweg en beeldend kunstenaar Herman Helle. Zij smeden toneel, beeldende kunst, muziek, film, mime en poppenspel samen tot vernieuwende, toegankelijke en eigenzinnige voorstellingen vol verbeeldingskracht.

Hotel Modern maakt zowel vrolijk als aangrijpend werk en stond eerder bij Podium Hoge Woerd met ‘Garnalen Verhalen’. De groep verwierf met de voorstellingen ‘De Grote Oorlog’ en ‘Kamp’ grote internationale bekendheid, waarin de loopgravenstrijd uit de Eerste Wereldoorlog en het leven en sterven in een nazi-kamp worden verbeeld. Ze spelen hun voorstellingen in heel Europa, de Verenigde Staten en Canada maar ook in Japan, China, Rusland en Australië.


terug naar boven