Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyuz

Lawrence of Arabia

Een theatraal en humoristisch vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence.

In Lawrence of Arabia komen Marjolijn van Heemstra (concept & tekst) en Sadettin Kirmiziyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence die tijdens de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter. De iconische film vertelt het heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor Arabische autonomie. Maar daarachter ligt een ander verhaal: dat van het Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben.

Van deze tijd
Samen met drie jonge acteurs gaan Marjolijn en Sadettin op zoek naar de belangrijkste scènes die zouden moeten worden toegevoegd om de film volledig te maken. Zo transformeren ze een overzichtelijk heldenepos in een allesomvattende mythe van deze tijd waarin ook de vrouwen, kamelen en oliebronnen aan het woord komen die een rol speelden in dit verhaal.

'Lawrence of Arabia' is een voorstelling over de invloed van het verleden op het heden, over de verwevenheid van alles en iedereen. En over de vraag wat jij en ik te maken hebben met een oude oorlog hier ver vandaan.

Marjolijn van Heemstra: “Om te snappen waar we ons nu in bevinden moeten we begrijpen hoe we hier gekomen zijn. Via het verhaal van Lawrence willen we laten zien hoe geopolitieke en ecologische problemen samenhangen en hoe gevaarlijk het is om je geschiedenis te simplificeren.”

voorstellingsinfo
Website
Concept
Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz
Tekst en dramaturgie
Marjolijn van Heemstra
Eindregie
Eva Line de Boer
Spel
Sadettin Kirmiziyüz, Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha Binazon
Locatie
Podium Hoge Woerd - theaterzaal

Met haar tekst heeft Van Heemstra complexe, geopolitieke ontwikkelingen weten te verwerken in een humoristische voorstelling, die de film als opstapje gebruikt om vergeten (of genegeerde) stemmen een podium te geven.Foto's: Sanne Peper

Lawrence of Arabia is zo een boeiende belevenis, vol enthousiast gedeelde informatie, maar nooit topzwaar. Met hier en daar oergeestige scènes.

Hilarisch, scherp en persoonlijk.


terug naar boven