vr 29 november

Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyuz

Lawrence of Arabia

Een theatraal vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence.

Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog was T.E. Lawrence aanvoerder van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter. Er werd een wereldberoemde film over gemaakt: Lawrence of Arabia. Een heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor autonomie in het oosten. Een verhaal over mannenvriendschap (er komt in de film niet één vrouw voor), opoffering en eindeloze tochten door de woestijn. Tot zover de beroemde film.

Het verhaal van Lawrence of Arabia is namelijk óók het verhaal van Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten, waarmee we vandaag de dag te maken hebben. De vele rubberbootjes op de Middellandse Zee zijn via de keten van oorzaak en gevolg terug te leiden tot de tijd dat Lawrence in zijn djellaba door het zand croste. Het is een verhaal van olie en hebzucht, die vreselijke milieuvervuiling tot gevolg had. Het is een geschiedenis, kortom, die licht werpt op het verwarrende heden.

Tickets & data
voorstellingsinfo
Website
Concept
Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz
Tekst en dramaturgie
Marjolijn van Heemstra
Eindregie
Eva Line de Boer
Spel
Sadettin Kirmiziyüz, Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha Binazon
Locatie
Podium Hoge Woerd

Met haar tekst heeft Van Heemstra complexe, geopolitieke ontwikkelingen weten te verwerken in een humoristische voorstelling, die de film als opstapje gebruikt om vergeten (of genegeerde) stemmen een podium te geven.

Foto's: Sanne Peper

Lawrence of Arabia is zo een boeiende belevenis, vol enthousiast gedeelde informatie, maar nooit topzwaar, en met hier en daar oergeestige scènes van met name Giovanni Brand en Kirmiziyüz zelf.


terug naar boven