Marjolijn van Heemstra / Theater Rotterdam

Stadsastronaut

Sinds het begin van de ruimtevaart worden astronauten in de uitgestrekte duisternis overvallen door liefde voor onze planeet. En waar je van houdt, dat wil je beschermen. We moeten uitzoomen, is hun boodschap. Zien hoe alles met alles verweven is en hoe kwetsbaar we erbij hangen in dat reusachtige heelal. Het leven bekijken met de blik van een ruimtevaarder geeft ons het perspectief dat we nu zo ontberen. Een blik voorbij de waan van de dag waarin we onszelf en de aarde uitputten. Mooi gezegd. Maar hoe dan?

In de warmste zomer in drie eeuwen probeert Marjolijn van Heemstra zichzelf op te leiden tot astronaut in de hoop een handleiding te vinden voor de toekomst. Met behulp van ruimtevaartspecialisten, futurologen, science fiction en haar buurman Bob zoomt ze stap voor stap uit op het dagelijkse leven. Althans, dat is de poging.

Stadsastronaut is het verslag van een doe-het-zelf ruimtevaarder op zoek naar het allergrootste in het allerkleinste. Ideaal en werkelijkheid samengebracht in een voorzichtig pleidooi voor meer geloof in de toekomst. Voor onszelf maar vooral voor wie er nog komen.

voorstellingsinfo
Website
Idee, tekst en spel
Marjolijn van Heemstra
Regie
Erik Whien
Dramaturgie
Liet Lenshoek
Vormgeving en licht
Marloes & Wikke
Kostuumontwerp en uitvoering
Erik Bosman, Karin van der leeuw
Muziek
Roald van Oosten
Impactprogramma/ASA
Marjolijn van Heemstra, Monnik, Studio voor Futures & Fiction
Educatie
Anne Kuit
Productie
Andrea van Bussel
Techniek
Arjen Fortuin, Wesley van Steenbergen
Publiciteit
Alles voor de Kunsten, Theater Rotterdam
Fotografie
Bowie Verschuuren
Zakelijk leiding
Saskia Heerkens

Stadsastronaut heeft een prettig soort lichtheid, alsof we in die bloedhete zomerduisternis toch een sprankje hoop kunnen ontwaren.

Van Heemstra’s betoog over de ondergang van onze planeet geeft geen oplossingen, maar zet wel aan tot reflectie.

Een poëtisch-filosofisch reisverslag waarin ze op slimme wijze haar eigen leven verknoopt met grote maatschappelijke bewegingen.

Marjolijn van Heemstra
Marjolijn van Heemstra is schrijver, dichter en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de succesvolle voorstellingen ‘Als ik de liefde niet heb’ en ‘Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap’. Haar laatste roman ‘En we noemen hem’ werd in zeven landen vertaald en won verschillende prijzen. In haar werk gaat Van Heemstra actuele thema’s te lijf met poëzie en verwondering en laat ze steeds weer zien hoe veelkantig de werkelijkheid is.

Academie voor Stadsastronauten
Met de Academie voor Stadsastronauten (ASA) onderzoekt Marjolijn van Heemstra samen met toekomstbureau Monnik hoe aardbewoners kunnen leren leven als ruimtevaarders; met uitzicht op de sterren en inzicht in de kwetsbaarheid van onze planeet. Omdat we behalve gejaagde stedelingen ook astronauten zijn, dag en nacht cirkelend om een ster in de koepel van een atmosfeer. De ASA werkt vanuit de overtuiging dat we een nieuw perspectief nodig hebben om de gigantische uitdagingen van onze tijd tegemoet te kunnen treden. Ruimte in een overvolle wereld en ruimte in het denken. De colleges vinden plaats op locatie, van gemeentehuizen tot festivaltenten. De voorstelling Stadsastronaut is grotendeels voortgekomen uit onderzoek van de ASA.


terug naar boven