za 07 december

Matzer Theaterproducties

Fort Europa

Acht jonge acteurs brengen een geestige en muzikale afscheidsrede van het Europa van nu.

Europa is versleten en verteerd. Niet door mensen van buiten, maar door de Europeanen zelf. We hebben jammerlijk gefaald. De oude mens heeft afgedaan, lang leve De Nieuwe Mens!

Het oude continent valt kibbelend uiteen. Het bouwt een muur om zich heen, om gelukszoekers en vluchtelingen buiten te houden. Fort Europa is een geestig en messcherp stemmenballet waarin acht jonge acteurs discussiërend en argumenterend afscheid nemen van Europa. Conclusie: allemaal zijn we schuldig aan haar failliet, dus: verlaat het fort, want een nieuw soort mens is nodig.

De Vlaamse schrijver Tom Lanoye schreef Fort Europa als novelle en regisseur Michiel De Regt maakte er muziektheater van. Lanoye schreef zijn tekst in 2005, maar Fort Europa blijft uiterst actueel. Vol hilarische dialogen en pakkende muziek.

Lanoye: ‘Fort Europa is geen politiek, filosofisch, crematorium of pamflet, maar ook grappig, absurd en uiterst actueel. Het publiek wordt uitgedaagd om het eens of oneens te zijn met het mozaïek van uitzinnige of uiterst logisch lijkende stellingen. Om voorbij het stadium van ouwehoeren te komen en de angst voor bijvoorbeeld migratie niet laten opkloppen of misbruiken.’

Bekijk onderaan deze pagina het gesprek over Fort Europa dat Splinter Chabot had met Tom Lanoye.

Tickets & data
voorstellingsinfo
Website
Spel
Sarah Janneh, Marit Hooijschuur, Korneel Defrancq, Marlies Bosmans, Lotte Pierik, Nikki Kuis, Tijn Panis en Levi Middendorp
Tekst
Tom Lanoye
Regie
Michiel de Regt
Arrangementen/muzikale leiding
Wilko Sterke en Bart Sietsema
Locatie
Podium Hoge Woerd
Foto: Eva Roefs

Grappig, absurdistisch en grimmig tegelijk.

De acht jonge acteurs en actrices voeren een knap muzikaal stemmenspel op dat uitnodigt tot nadenken en soms ook tot grinniken .

Foto: Eva Roefs

De samenzang is prachtig, evenals het lichtspel en de opstelling van de acteurs.

extra: Tom Lanoye in gesprek met Splinter Chabot

terug naar boven