René van 't Hof en René Groothof

René Groothof en René van ’t Hof rekken het thema van identiteitswisseling tot het uiterste op in een sober decor van een kapperszaak.

Na de Tweede Wereldoorlog ontkomt een oorlogsmisdadiger aan zijn veroordeling door de identiteit van een Joodse jeugdvriend aan te nemen. Hij vestigt zich als kapper in Israël en roept hiermee het noodlot over zichzelf af. Hij wordt een gerespecteerd burger, maar van binnen blijft zijn geweten aan hem knagen.
René Groothof en René van ‘t Hof rekken het thema van identiteitswissel tot het uiterste op in een sober decor van een kapperszaak. Ga mee in een schijnbaar onmogelijke persoonswisseling van een beul die uiteindelijk zelf slachtoffer wordt.

Helmert Woudenberg schreef het scenario, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van schrijver Edgar Hilsenrath.

voorstellingsinfo
Regie
Aike Dirkzwager
Spel
René Groothof & René van ’t Hof
Roman
Edgar Hilsenrath
Bewerking
Helmert Woudenberg
Decor/kostuum
Rogier Willems
Foto
Rogier Willems
Locatie

Het samenspel tussen de twee acteurs maakt De nazi en de kapper fascinerend theater over schuld en vluchtgedrag in tijden van oorlog.

Schitterend spel dus in deze voorstelling, en een verhaal dat hoe dan ook tot nadenken stemt.

Het Parool
Foto's: Stephan van Hesteren

Groothof begint ietwat karikaturaal, maar geeft de nazi gaandeweg een overtuigend soort ongemak mee. En intussen maakt Van ’t Hof wondermooie miniportretjes van de andere rollen. Samen vertellen ze een bizar, bijzonder verhaal.

NRC Handelsblad

terug naar boven