Samir Calixto en Cello Octet Amsterdam

Summa

Een voorstelling over het verlangen naar troost en stilte op muziek van Arvo Pärt.

De iconische muziek van Arvo Pärt is voor talloze mensen een inspiratie door zijn tijdloze en haast bovenaardse kwaliteit. De puurheid en vrijheid in zijn muziek raakt aan het verlangen naar troost en stilte in tijden van verwarring en onrust. Stilte is in Pärts werk net zo belangrijk als de muzikale noten. Het is deze ‘muziek van de stilte’ die choreograaf Samir Calixto en het Amsterdamse Cello Octet samenbrengen om ‘Summa’ te creëren. Speciaal voor het Cello Octet schreef Pärt composities die de basis vormen voor ‘Summa’. Acht cellisten en twee dansers brengen in opperste concentratie een synthese tussen de muziek en de kennis die in ons lichaam ligt opgeslagen: een ‘summa’ van onze menselijke complexiteit.

voorstellingsinfo
Website
Composities
Arvo Pärt
Live muziek
Cello Octet Amsterdam
Choreografie
Samir Calixto
Dans
Quentin Roger en Chiara Mezzadri
Lichtontwerp
Pavla Béranova
Campagnebeeld
Eyjólfur Eyjólfsson
Scènefoto’s
Joris-Jan Bos
Productie
Korzo producties

Inleiding
Voor het tweede jaar op rij verzorgt Lisa Reinheimer, dansjournalist en danswetenschapper, bij dansvoorstellingen een korte, passende introductie, die extra of unieke inzichten in het werk van de choreografen van de avond biedt. Let op: tijdens deze inleiding wordt in het Engels gesproken. 

De inleidingen vinden plaats in onze studio. Een plaats reserveren voor de inleiding kan direct bij het kopen van een ticket en kost € 1,- per persoon. Voor de inleiding halen we je om 19.25 uur op bij de balie van Castellum Hoge Woerd.


Foto: Joris Jan Bos

Met Samir Calixto’s secuur opgebouwde dans mag je de muziek van Arvo Pärt gerust een spiritueel infuus noemen. Het Cello Octet Amsterdam speelt in de dansvoorstelling met gevoel voor verfijning.


Foto: Joris Jan Bos

Quentin Rogers en Maria Chiara Mezzadri volgen de beweging in de muziek, waarbij de vaak lange lijnen van de acht formidabele strijkers vertaald worden naar traag uitgestoken armen en driftige oplevingen in de muziek leiden tot tollen, draaiingen en grote uithalen.

Cello Octet Amsterdam en Arvo Pärt
Cello Octet Amsterdam heeft een bijzondere band met Arvo Pärt. Na hun eerste ontmoeting zei Pärt: ‘Ik heb dit ensemble tien jaar te laat ontdekt. Dit cello octet is ein Goldstück’. Sindsdien hebben zij meer dan tien keer samengewerkt op festivals in Italië, Engeland en Duitsland en in Estland voor een concertreeks ter gelegenheid van Pärts 75ste verjaardag. In oktober 2017 bracht het cello octet een album uit met de muziek uit de voorstelling: alle werken die Pärt speciaal voor het octet heeft geschreven.

Cello Octet Amsterdam en Samir Calixto
Het Cello Octet Amsterdam en choreograaf Samir Calixto ontmoetten elkaar in 2014 na het winnen van de prestigieuze BNG Bank Dansprijs 2013. Het cello octet voerde de muziek uit voor Samirs voorstelling ‘Paradise Lost’. Samir Calixto werkt als geen ander vanuit muziek. Door zijn muzikale opleiding benadert hij muziek als dirigent: in zijn voorstellingen is muziek nooit een vrijblijvend klankdecor, maar een autonoom kunstwerk dat tot in de kern wordt geanalyseerd en ervaren.


Foto: Joris Jan Bos

terug naar boven