Steef de Jong

Orfeo, drama van karton

Een operette van nu over de mythe van Orpheus en Eurydice, over de liefde, de dood en de kracht van muziek.

Steef de Jonge wil het genre operette opnieuw uitvinden en begint bij de oorsprong. Daar waar de eerste opera en eerste operette uit geboren zijn: de mythe van Orpheus en Eurydice. Monteverdi’s L’Orfeo uit 1607 wordt beschouwd als de eerste echte opera. En Jacques Offenbachs bewerking Orphee aux enfers uit de 19e eeuw ziet men als de eerste operette.

De mythe inspireert al eeuwenlang componisten, toneelschrijvers en filmmakers. Orpheus zingt zo mooi dat hij zelfs stenen aan het huilen krijgt. Als Orpheus zingt voor de heersers van de onderwereld, is dat van zo’n schoonheid dat zij besluiten zijn overleden vrouw Eurydice terug te geven. De enige voorwaarde is dat hij niet naar haar omkijkt als zij hem volgt uit de onderwereld. Bijna boven kijkt Orpheus toch even om en verliest daarmee zijn geliefde voorgoed.

Met L’Orfeo en Orphee aux enfers als inspiratiebronnen maakt Steef de Jonge, bijgestaan door een muzikant, een geheel eigen versie van deze mythe. Een Orfeo-operette van nu, over de liefde, de dood en de kracht van muziek.
Steef de Jonge was al vaak te zien op De Parade en dit seizoen ook in de theaters te vinden samen met Alex Klaassen in Modern Art Revue.

voorstellingsinfo
Website
Spel
Steef de Jong
Muziek
Marieke Hopman

Het is tegelijk simpel en ingewikkeld, ingenieus en grappig.

Een unieke vorm van theater.Foto's: Bowie Verschuuren

terug naar boven