do 01 januari

Swarte Kunst / Rieks Swarte

Een speelgoedvoorstelling voor volwassenen vanaf 8 jaar met in de hoofdrol de beesten van Beatrix Potter.

In deze speelgoedvoorstelling komen alle beesten van Beatrix Potter tot leven. Hoe zacht en kwetsbaar Peter Rabbit, Mr Todd en Jemima Puddle Duck ook zijn, op het toneel gaan de spelers keihard de concurrentie met elkaar aan om de verhalen van Potter levensecht te maken. Ze buitelen over elkaar heen en geen middel wordt geschuwd om de verbeelding op gang te brengen: poppen, verkleedpartijen, tekenfilm-acteren, kartonnen decors, namaaksneeuw en mooie muziek.
Deze voorstelling ging 25 jaar geleden in première en nu maken de oorspronkelijke spelers een remake van vijf verhalen van Beatrix Potter. Rieks Swarte, Ferdi Janssen, Servaes Nelissen en Hans Thissen spelen de verhalen ‘De kleermaker van Gloucester’, ‘Jemima Puddle Duck’, ‘Het verhaal van mr. Todd’, ‘Peter Rabbit’ en ‘De twee stoute muizen’.

voorstellingsinfo
Website
Spel
Rieks Swarte, Ferdi Janssen, Servaes Nelissen en Hans Thissen
Locatie

De schattige diertjes met popperige kleertjes werden in hun handen beesten vol snode plannen en destructief kattenkwaad.

Foto's: Sanne Peper

Betoverend voor kinderen, maar misschien nog wel meer voor grote mensen. Potters Beesten is tijdloos theater, gemaakt met ongelooflijk veel liefde en lol.

Haarlems Dagblad

Swarte Kunst
Er liggen hele carrières tussen de jonge honden van toen en de oude rotten van nu van Swarte Kunst. Potters Beesten was indertijd een openbaring voor publiek en pers. Het was de speelgoedvoorstelling die het grote publiek bereikte en het begin betekende voor het theaterwerk van Rieks Swarte, maar ook voor Ferdi Janssen, Hans Thissen en Servaes Nelissen. Met een zekere blik op toen, maar benieuwd naar hoe het nu weer zal werken, gaan ze 25 jaar na dato weer op tour.

En god, wat is het mooi om mezelf en een zaal vol volwassenen tijdens zo’n gevecht van twee grommende mannen met poppen in hun handen, geleidelijk aan te zien veranderen in een bende kraaiende, schaterende kinderen, die ondertussen – heel volwassen – dwars door de manipulatieve trucs van de theatermakers heen kijken en er toch met open ogen intuinen.

Volkskrant - Potters' Beesten 1991

Het is oorlog in Potters Beesten, maar die oorlog wordt op het toneel met zo veel rake humor en gekkigheid uitgevochten dat je dat bijna zou vergeten.

NRC Handelsblad - Potters' Beesten 1991

terug naar boven