Theatergroep Aluin

1609 Staakt het vuren

Met humor, enthousiasme en verbazing wordt de Nederlandse geschiedenis tot leven gebracht.

Theatergroep Aluin duikt in de schatkamer van vaderlandse verhalen en zoomt in op de wapenstilstand van 1609 tot 1621 tussen Nederland en Spanje: het Twaalfjarig Bestand.

Staatsman Johan van Oldenbarnevelt en legerleider Maurits van Nassau zijn de helden van de opstand tegen Spanje. Maar de rust op het slagveld is het startsein voor grote onrust binnen de muren van de kersverse Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De hoofdrolspelers komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Wie trekt aan het langste eind?

De voorstelling, historisch correct voor zo’n 83,7%, geeft een frisse kijk op één van de oersterke verhalen die de Nederlandse geschiedenis rijk is.

‘1609 Staakt het vuren’ is het tweede deel uit de theaterserie ‘De Vaderlandse Oorlog’, een nieuw theaterdrieluik van Erik Snel. Het eerste deel, 1600 Slag bij Nieuwpoort, was eerder in ons theater te zien. Voorkennis van het vorige deel is niet vereist: de spelers praten je bij.

voorstellingsinfo
Website
Tekst
Erik Snel
Regie
Victorine Plante
Met
Boris van Bommel, Hiske Eriks, Jilles Flinterman, Stacyian Jackson en Klaas Postmus
Beeld
Marcel Dolman
Licht
Claus den Hartog
Techniek
Gijs ’t Hoen
Kostuums
Anouk van Schie
Producent
Theatergroep Aluin
Locatie
Podium Hoge Woerd

Erik Snel sneed dit conflict, dat je wel een ‘oerzonde’ van de jonge Republiek mag noemen, met vaart op maat. De felle, kleurige dialogen dragen ongemerkt informatie over.

Nederlands Dagblad

Ik heb de mooiste, leukste geschiedenisles van mijn leven gehad.

Theaterparadijs


Foto's: Sanne Peper

Vijf mensen in een eenvoudig decor spelen met verve twintig rollen […] in door Erik Snel mooi geschreven verzen.

Theatergroep Aluin
Het Utrechtse gezelschap Aluin staat garant voor oersterke verhalen. Eerder was Aluin te zien in Podium Hoge Woerd met ‘(it suchs to be) Helena’ (één van de eerste voorstellingen in onze zaal), Oidipous Unplugged, Ken je klassiekers! en 1600 Slag bij Nieuwpoort.

Na 1600 Slag bij Nieuwpoort, is het nu tijd voor deel twee uit de theaterserie ‘De Vaderlandse Oorlog’, waarin het Utrechtse Aluin met enthousiasme, verbazing, humor en vaart de geschiedenis tot leven brengt en dit prachtige, spannende en besmette materiaal een podium geeft.Boris van Bommel / Hiske Eriks / Jilles Flinterman / Klaas Postmus / Stacyian Jackson - Foto's: Sanne Peper

terug naar boven