Toneelgroep Het Volk

Een kenmerkende Het Volk-voorstelling over twee Indië-veteranen: nuchter, komisch en vol herkenning!

In Veteranen maken we kennis met de gereformeerde leraar Krijn en de eigenzinnige katholieke bakker Nico. Zij delen een gezamenlijk verleden doordat zij beiden betrokken waren bij de militaire acties in Nederlands-Indië. In hun dienstperiode kwamen zij elkaar nooit tegen, maar vanaf de tachtiger jaren vormen ze jaar na jaar getweeën tientallen malen de erewacht tijdens de herdenking bij het plaatselijke oorlogsmonument. We volgen de mannen tijdens negen herdenkingen over meer dan dertig jaar. Met hun gewoonten, hun onhebbelijkheden, hun irritaties en hun twijfels.

In de onvervalste stijl van Het Volk vol herkenning, humor en ontroering spelen Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten de twee veteranen die vinden dat hun steeds minder erkenning toekomt. Met onvervalst spitse, subtiele en humoristische dialogen vinden de twee veteranen elkaar uiteindelijk in een diepe kameraadschap.

voorstellingsinfo
Spelers
Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten
Locatie

Aan de oppervlakte gebeurt weinig; onderhuids gist het. Onverwerkte trauma’s, miskenning, ouderdomskwalen – er trekt een stoet aan verbeelding voorbij.

De spelhonger van Kruijver en Bunschoten is ook in Veteranen, uitgebracht vlak na hun veertigjarig bestaan, nog altijd even groot. Dat is geweldig.

Foto: Hans Visser

Toneelgroep Het Volk
De Haarlemse Toneelgroep Het Volk is een klein gezelschap, dat inmiddels bijna 40 jaar naar Nederlandse en Vlaamse theaters reist en het publiek pleziert met eigenzinnige voorstellingen. Het gezelschap staat jaarlijks rond de honderd keer op de planken. Gemiddeld genieten zo’n tienduizend theaterliefhebbers per seizoen van de voorstellingen.


terug naar boven