Toneelschuur Producties

Het menselijke verhaal achter de mythe van de Trojaanse Oorlog: volg het leven van Andromache.

In een koortsachtig tempo wordt de mythe van de Trojaanse Oorlog verteld. Niet als een episch verhaal over noodlot, goden en eerzucht, maar als menselijk verhaal over een vrouw die moet kampen met overspel, verlies van kinderen en verraad. Het verhaal van Andromache, de vrouw van de Trojaanse leider Hector. We volgen haar leven en hoe dat getekend is door de oorlog. Drie delen over drie dramatische sleutelmomenten. Niet in chronologische volgorde, maar als een reis terug in de tijd, van gevolg naar oorzaak.

Na zeventien jaar is het legendarische epos van Koos Terpstra opnieuw in het theater te zien, ditmaal in regie van Paul Knieriem.

voorstellingsinfo
Website
Tekst
Koos Terpstra
Regie
Paul Knieriem
Met
Keja Klaasje Kwestro, Loek Peters, Janneke Remmers, Oda Spelbos, George Tobal
Decor
Wikke van Houwelingen en Marloes van der  Hoek
Licht
Coen Schut
Kostuums
Jorine van Beek
Foto
Annaleen Louwes
Locatie

Ondanks de complexe mythologische stamboom en de zware lading van oorlog en wreedheid is de toon van Troje Trilogie nuchter, aards en licht.

Met volle overtuiging en zeggingskracht maken de vijf acteurs van deze Troje Trilogie ruim drie uur spannend teksttheater, in een aangenaam tempo.

Prettig veel vaart en humor zit erin, dankzij Knieriems onopgesmukte regie. En dankzij de vijf acteurs. Gezamenlijk stuwen ze het stuk naar grote hoogte.

Het Parool
Foto's: Sanne Peper

Knallende confrontaties in nog steeds actueel stuk.

Troje Trilogie
De Troje Trilogie werd in 1995 voltooid en destijds opgevoerd door Theater van het Oosten, nadat de eerste twee delen eerder afzonderlijk van elkaar waren gespeeld.  Koos Terpstra ontving voor zijn tekst de Taalunie Toneelschrijfprijs en het stuk werd in diverse talen vertaald.
Het eerste deel van de oerversie van de Troje Trilogie: Andromache  ging in 1989 in première in de Toneelschuur met Oda Spelbos in de titelrol. Nu 27 jaar later gaat de volledige Trilogie opnieuw in première in de Toneelschuur, met wederom Oda Spelbos, ditmaal in de rol van Hecabe, de schoonmoeder van Andromache.

Het stuk leest als een droom, of als een nachtmerrie eigenlijk. Een nachtmerrie die je je ergste vijand niet toewenst. Een soort van Kill Bill avant la lettre. Grootmoedig slaat Andromache zich door deze nachtmerrie heen, maar wij weten dat het niet goed zal aflopen.

Paul Knieriem over Troje Trilogie

terug naar boven