Muziek, Muziektheater

Floris Kortie en Vera Kooper

250 jaar na Beethoven

Verplaatst
250 jaar na Beethoven

Presentator Floris Kortie en pianiste Vera Kooper laten zien én horen hoe Beethoven de wereld heeft veranderd.

Welkom in het jaar 250 na Beethoven! Tweeënhalve eeuw na zijn komst op aard laat presentator Floris Kortie, samen met pianiste Vera Kooper, zien én horen hoe Beethoven onze wereld heeft veranderd. Gewapend met historisch bewijsmateriaal en aan de hand van persoonlijke ontboezemingen, geschiedkundige spoedcursusjes, obscure YouTube-filmpjes en de allermooiste muziek ooit geschreven, wordt één ding duidelijk: het Beethoven-tijdperk is nog maar net begonnen!

Sinds 1770 heeft de woeste, romantische én stokdove componist ons de weg geleid. Beethoven raakt iedereen: groot in Japan, populair in de hiphop, icoon van vrijheidsstrijders en darling van Europese politici.

In ‘Het jaar 250 na Beethoven’ laat presentator en klassieke-muziekfan Floris Kortie, bekend van Podium Witteman, zien waarom Ludwig van Beethoven was uitverkoren om ons met zijn revolutionaire muziek de moderne tijd in te loodsen.

Over de makers

Floris Kortie is presentator en programmeur. Sinds 2015 is hij wekelijks te zien in het NTR-programma ‘Podium Witteman’ op NPO 2. Daarnaast presenteerde hij programma's als ‘Klassiek viert de Zomer’, ‘Hart & Ziel’ en ‘Nederland op de Sofa’. In seizoen 2019-2020 maakt Floris zijn debuut in het theater met een eerbetoon aan zijn grote muzikale held Ludwig van Beethoven in ‘Het jaar 250 na Beethoven’.

Vera Kooper is pianiste. Ze begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en soleerde op haar twaalfde al in het ‘Eerste pianoconcert’ van Beethoven. Het jaar erna werd ze toegelaten tot het Conservatorium van Den Haag. Als solist wordt ze gecoacht door Stephen Kovacevich - een van de grote Beethovenspecialisten van dit moment.

Credits

Tekst en performance: Floris Kortie
Piano: Vera Kooper