Specials

Schweigman& / Johannes Bellinkx

Binnenste Buiten - try-out

Uit eigen stad
Geweest Over de maker(s)
Binnenste Buiten - try-out

Waar houdt je lichaam op en begint de buitenwereld?

Waar houdt je lichaam op en waar begint de onmetelijke buitenwereld? Kunnen we spelen met die grenzen? Laat je meevoeren op een ontdekkingsreis tussen wat ‘binnen’ en wat ‘buiten’ is. Een muzikale en lichamelijke ervaring die je door middel van diepe druk over het hele lichaam op onconventionele wijze nader kennis laat maken met één van de zintuigen die interne prikkels waarnemen: de proprioceptie.  

Begeleid door zangers van Kamerkoor JIP - die je met samenzang meenemen door tijd en ruimte - krijg je als bezoeker een pak aan, over je kleding heen. De lucht wordt langzaam en zorgvuldig uit het pak gezogen waardoor een diepe druk op het lichaam ontstaat. De proprioceptie die daardoor wordt geactiveerd, geeft je informatie over je spierspanning, houding en de grenzen van het lichaam. 

Voor Binnenste Buiten lieten de makers zich - op zoek naar een ultieme en poëtische diepe druk ervaring - inspireren door therapieën bij overprikkeling, waarbij verzwaringsdekens of drukvesten worden gebruikt om mensen hun lichaam weer beter te laten voelen. Een performance voor iedereen die zich wil overgeven aan een unieke en intieme gedeelde ervaring die speelt met het bewustzijn van de grenzen van het eigen lichaam en de ruimte daaromheen.

Van de makers van Curve, Wiek en Eros.

Locatie: Boer Peter - Thematerweg 6, 3455 SN Haarzuilens

 

Leeftijdsinformatie

Deze ervaring is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar. Meer informatie

Boukje Schweigman nodigt je uit voor Binnenste Buiten

Onderdeel van Prikkel

Binnenste Buiten is onderdeel van Prikkel; theatrale ervaringen die spelen met de zintuiglijke waarneming.

Schweigman& doet voor haar performances en installaties doorlopend onderzoek naar belichaamde ervaring en zintuiglijke waarneming. Het gezelschap initieerde in 2023 de tentoonstelling Prikkel over neurodiversiteit en prikkelverwerking. Schweigman& zet het project nu voort met verwante maker Johannes Bellinkx met theatrale ervaringen die spelen met de waarneming. Hoe komt de wereld binnen bij jou en bij de ander? Bestaat er wel een objectieve werkelijkheid? Kom het ervaren!

Rondom de installaties en performances van Prikkel initieert Schweigman& verschillende verdiepende programma’s, workshops en de podcastserie De Prikkelpodcast.

Bekijk hier meer informatie.

Credits

Concept en regie: Boukje Schweigman & Johannes Bellinkx
Ontvangst en uitvoering: Rosanne Geerdes en Lisa Kasman
Muzikale leiding: Imre Ploeg
Zangers: Kamerkoor JIP
Techniek: Merijn Versnel
 

Ontwerp en uitvoering pakken: Air Design / Erik van Dongen
Productie: ‘n More
Met dank aan: Vika van Rooyen, Podium Hoge Woerd, SoAP Maastricht en alle vrijwilligers.
Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Utrecht en K.F. Hein Fonds