Theater

Kobra Theaterproducties

De Smeekbede

Nieuwe Namen, Wat speelt er? - Theater
Geweest
De Smeekbede

Zoektocht naar een Surinaams verleden door een opmerkelijke brief.

In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden. 

De Smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De voorstelling toont de tragiek van een vrouw zonder eigen stem. 

Wie schrijft de geschiedenis? De gelijknamige roman van historicus Lianne Damen vertelt over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen. Regisseur Olivier Diepenhorst vertaalt deze roman naar het theater. Zijn werk zag je in onze theaterzaal al eerder in de voorstellingen Mamma Medea van Theatergroep Suburbia en DAK van Als De Beren Komen.

Lees hier het interview met Dionne en Olivier

Quotes

"Maarten van Hinte bewerkte de Smeekbede tot een indringende voorstelling."

Theaterkrant

"Met de aangrijpende en oogstrelende productie De smeekbede geeft Kobra Theaterproducties een zwarte vrouw en haar verwanten namen en gezichten"

8weekly

Regisseur Olivier Diepenhorst over De Smeekbede

Wat speelt er? Thema: Onze Voorouders

Ons theater is bij uitstek een plek om dieper in te gaan op actuele thema’s in onze stad, ons land en in de wereld. Onder de titel ‘Wat speelt er?’ bundelen we een aantal van deze theatervoorstellingen. Stuk voor stuk zijn het avonden die je aan het denken zetten en nieuw inzicht geven, maar er vooral voor zorgen dat je erover in gesprek gaat.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Samen met het Centrum voor Wetenschap en Cultuur van de Universiteit Utrecht presenteren we dit theaterseizoen ook lezingen onder de titel ‘Wat speelt er? – Talks’, waarbij wetenschappers van de Universiteit Utrecht je meenemen in een aantal actuele onderwerpen.
Op do 26 oktober om 19.30u vindt de Talk Herdenkingsjaar – Over het slavernijverleden en de impact op heden plaats in onze studio. Koop een los ticket voor €3,- voor de lezing, of koop direct een combiticket voor €1,- samen met je voorstellingsticket.

Meer Wat speelt er?
Wat speelt er? Thema: Onze Voorouders
Wat speelt er? Thema: Onze Voorouders

Credits

Website: www.kobratheater.nl
Naar het boek van: Lianne Damen
Bewerking: Maarten van Hinte
Regie: Olivier Diepenhorst
Spel: Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout, Francesca Pichel en Rohiet Tjon Poen Gie

 

 

Muziek componist: CARISTA
Decor: Lidwien van Kempen 
Licht: Yuri Schreuders
Kostuum: Sandro Lima
Regie- en productie-assistent: Lionel Grauwde