Theater

Het Zuidelijk Toneel & Stichting Nieuwe Helden

Wat speelt er? - Theater: En ze leefden nog lang en gelukkig

Wat speelt er? - Theater
Geweest Over de maker(s)
En ze leefden nog lang en gelukkig

Een betoverend sprookje voor volwassenen.

Wat als kinderen het voor het zeggen zouden hebben in Nederland? Wordt onze rijkdom dan eerlijker verdeeld? Of gaan er dan nog steeds kinderen zonder ontbijt naar school? In dit sprookje voor volwassenen over ongelijkheid stap je in de magische wereld van een 11-jarig kind dat jou meeneemt in een verhaal van deze tijd. Laat je verrassen, raken, verwonderen én heel misschien weer even geloven dat sprookjes bestaan.

Want hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat er in zo’n rijk land als Nederland alsnog 1 op de 13 kinderen onder de armoedegrens leeft? Hoe kan het dat sommige kinderen opgroeien met een koelkast die nooit leeg raakt, terwijl andere kinderen zonder avondeten naar bed worden gebracht? Waarom bepaalt de plek van je wieg hoeveel kansen je hebt? En is het niet vreemd dat in Nederland het aantal kinderen dat opgroeit in armoede stijgt? Terwijl er ieder jaar juist méér geld gaat naar de bestrijding van armoede.

Tijdens deze voorstelling creëren we samen met jou een nieuw verhaal. Al bijna vijf jaar lang is Stichting Nieuwe helden bezig met projecten over kinderarmoede. Voor deze voorstelling interviewden zij kinderen over ongelijkheid en hoe zij dat zouden aanpakken als zij de baas zouden zijn in Nederland. Nu bundelen ze samen met Het Zuidelijk Toneel hun krachten voor deze bijzondere voorstelling. Verwacht een sprookjesachtig bewegend multimedia decor en een ervaring die je niet snel zult vergeten.

"In de ontroerende voorstelling ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ vertellen kinderen zelf over armoede"

de Volkskrant

"De voorstelling nestelt zich daarmee dramaturgisch precies in het contrast tussen de realiteit van armoede, en de onbereikbare gelukzaligheid van sprookjes."

Theaterkrant

"Kinderen houden in ontroerend theaterstuk volwassenen een spiegel voor.’"

Brabant Cultureel

Wat speelt er? Thema: Kansen(on)gelijkheid

Ons theater is bij uitstek een plek om dieper in te gaan op actuele thema’s in onze stad, ons land en in de wereld. Onder de titel ‘Wat speelt er?’ bundelen we een aantal van deze theatervoorstellingen. Dans over wat je voorouders voor je betekenen, cabaret over de klimaatproblematiek, theater over je identiteit en de vrijheid om te zijn wie je bent. Stuk voor stuk zijn het avonden die je aan het denken zetten en nieuw inzicht geven, maar er vooral voor zorgen dat je erover in gesprek gaat.

Samen met het Centrum voor Wetenschap en Cultuur van de Universiteit Utrecht presenteren we dit theaterseizoen ook lezingen onder de titel ‘Wat speelt er? – Talks’, waarbij wetenschappers van de Universiteit Utrecht je meenemen.
Op do 29 februari om 19.30u vindt de Talk Kansen(on)gelijkheid – Over armoede en de impact ervan plaats in onze studio. Koop een los ticket voor €3,- voor de lezing, of koop direct een combiticket voor €1,- samen met je voorstellingsticket.

Meer Wat speelt er?
Wat speelt er? Thema: Kansen(on)gelijkheid
Wat speelt er? Thema: Kansen(on)gelijkheid

Credits

Website: www.hzt.nl
Regie: Bas van Rijnsoever 
Spel: Wisselende cast 11-jarige solisten, vanavond Dunja (12)
Dramaturgie: Lucas De Man
Regie-assistentie: Demi Janssen
Artistiek advies: Piet Menu 
Scenografie & media ontwerp: Gijs Leijdekkers
Creatief producent en kindbegeleiding: Valene Lontanga

Filmmaker: Tim van den Heuvel
Filmproducer: Else-Marie Rombouts
Kostuums: Ilse Vermeulen
Productieleiding: Rianne Valstar
Techniek en decorbouw: Gijs Leijdekkers, Sil de Reuver, Tom IJpelaar
Fotografie campagnebeeld: Sofie Knijff

Met dank aan: De Amsterdamse Jeugdtheaterschool, Jeugdtheaterschool Zwolle, Jeugdtheaterschool Utrecht, Jeugdtheaterschool Rabarber, Factorium Cultuurmakers, Theaterschool De Zuiderlingen, Sem Jonkers (advies kind regie)