Talks, Specials

Marie José Duchateau

Talk: UU Talk | Bijen

Wat speelt er? - Talks
Tickets
UU Talk | Bijen

Gedragsbioloog en imker Marie José Duchateau geeft een UU Talk over de bij.

Vragen die voorbij zullen komen zijn: wat is er zo bijzonder aan de bij? En hoe komt het dat we zonder de bij geen zaden, vruchten en bepaalde groenten meer zouden hebben? Wat zijn oorzaken van het uitsterven van bijen en is hier nog wel iets aan te doen? 

Naar de woorden van Einstein: “Als de bij uitsterft, heeft de mensheid nog maar vier jaar te leven.” Moeten we ons al zorgen maken? Natuurlijk kun je al je vragen over de bij stellen. De talk is geschikt voor kinderen tussen de 8 en 14 jaar en volwassenen. 

Deze UU Talk wordt voorafgaand aan de voorstelling Plan B. 8+ van Beumer & Drost op zondag 20 april georganiseerd.

Bekijk Plan B.

Tickets en tijden

Datum zo 20 april
Tijd 13:30u
Locatie Studio
Prijs Vanaf € 5,00
Tickets
Datum zo 20 april
Tijd 13:30u
Locatie Studio
Prijs Vanaf € 5,00

Over Dr. Marie Jose Duchateau

Duchateau is gedragsbioloog, gespecialiseerd in de evolutie van sociaal gedrag bij bijen. Ze deed daarnaast twintig jaar lang onderzoek naar de kolonievorming van hommels.

Ze is als gastdocent verbonden aan de onderzoeksgroep Animal Behaviour and Cognition aan de Universiteit Utrecht. Voor haar emeritaat was ze universitair docent aan de Universiteit Utrecht.

Voorheen was ze lange tijd imker en betrokken bij het imkeronderwijs van de Nederlandse Bijen Vereniging. Als imker werd Duchateau duidelijk dat veel soorten bijen en andere bloembezoekende insecten te lijden hebben onder het gebruik van bestrijdingsmiddelen en afnemende biodiversiteit.

Fotografie: Richard de Bruin

Over Dr. Marie Jose Duchateau
Over Dr. Marie Jose Duchateau

Over Wat speelt er?

Onder de titel ‘Wat speelt er?’ bundelen we voorstellingen met een actueel (sociaal-)maatschappelijk thema. Deze voorstellingen zetten je aan het denken, bieden nieuwe perspectieven en zorgen ervoor dat je erover in gesprek gaat. En dat gesprek moedigen we maar al te graag aan. 

In samenwerking met het Centrum voor Wetenschap en Cultuur van de Universiteit Utrecht organiseren we aanvullende talks voor meer kennis en context rondom een thema. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht gaan dieper in op actuele onderwerpen die aansluiten bij onze theatervoorstellingen.

We hebben dit theaterseizoen zes UU Talks, met de thema's: Amerikaanse verkiezingen, het strafrechtsysteem, de oceaan, bijen, verslavingsproblematiek en het Amazonegebied.

Bekijk de UU Talks
Over Wat speelt er?
Over Wat speelt er?