Theater

Raymi Sambo Maakt

Gendermonologen

Wat speelt er? - Theater
Geweest Over de maker(s)
Gendermonologen

Jezelf zijn is makkelijk, het zijn anderen die dat moeilijk maken. Een voorstelling over wat het betekent als je niet in het binaire gender plaatje past.

“Het is wetenschappelijk bewezen dat je in twee seconden een intuïtief goed oordeel over iemand kunt vellen. 
Dus als je nu naar mij kijkt, wat zie je? Wat dacht je? 
In welke categorie plaats je mij: jongen, meisje, non-binair? 
Wat is dat eigenlijk? Hoe ziet dat eruit?”

In Gendermonologen staan de persoonlijke verhalen van vijf jonge mensen centraal. Verhalen over wat het betekent om niet in het binaire gender plaatje te vallen. In zang, dans en tekst vertellen zij over je plek vinden in onze samenleving en alles wat daarbij komt kijken. Denk aan: labels en verwachtingen, openbare toiletten en de allereerste liefde als je ‘nieuwe’ ik.

Vijf verschillende mensen die één ding gemeen hebben: ze dagen zichzelf en onze maatschappij uit. Ze zijn constant het onderwerp van discussie, omdat ze ervoor kiezen om zichzelf te zijn en hun eigen geluk op te eisen.

"Sterk is hoe de spelers elkaar fysiek bijvallen, bijvoorbeeld door gezamenlijk bewegingen te kopiëren – troostrijk en empowering tegelijkertijd."

Theaterkrant

"Een zeer actuele en ontroerende voorstelling waarin heden en verleden op fraaie wijze zijn verweven. Gendermonologen is ijzersterk, aansprekend theater dat veel publiek verdient."

Scènes

"Diverse, gedreven getuigenissen, gebracht met emotie en overtuigingskracht. Melvin Aroma (hij/hem) geeft extra jeu aan zijn optreden door zijn krachtige, soulvolle stem."

NRC Handelsblad

Wat speelt er? Thema: Vrijheid & Identiteit

Ons theater is bij uitstek een plek om dieper in te gaan op actuele thema’s in onze stad, ons land en in de wereld. Onder de titel ‘Wat speelt er?’ bundelen we een aantal van deze theatervoorstellingen. Dans over wat je voorouders voor je betekenen, cabaret over de klimaatproblematiek, theater over je identiteit en de vrijheid om te zijn wie je bent. Stuk voor stuk zijn het avonden die je aan het denken zetten en nieuw inzicht geven, maar er vooral voor zorgen dat je erover in gesprek gaat.

Meer Wat speelt er?
Wat speelt er? Thema: Vrijheid & Identiteit
Wat speelt er? Thema: Vrijheid & Identiteit

Credits

Website: www.raymisambomaakt.com
Met: Melvin Aroma (hij/hem), Jimmi Heijgelaar (hij/hem), Joëlle Toeange (zij/haar), Sjoerd Eltink (hij/diens), Jiska Mensink (zij/haar)
Idee, regie, co-auteur: Raymi Sambo (hij/hem) 
Tekst: Ayden Carlo (hij/hem) 
Choreografie: Carolien Canters (zij/haar), Anne Suurendonk (zij/haar)
Dramaturgie: Gerardjan Rijnders (hij/hem)
Compositie: Kaspar Schellingerhout (hij/hem)

Stagefight: Jaike Belfor (zij/haar)
Décor: Marcel Kranendonk (hij/hem)
Kostuum: Timo Arling (hij/hem)
Licht: Jasper Kayser (hij/hem) 
Regie-assistent: Sarah Goorhuis (zij/haar) 
Techniek: Marco Chardon (hij/hem)