Theater

Rose Stories / Theater Bellevue / Via Rudolphi Producties

Happy in Holland

Geweest
Happy in Holland

Een liefdevolle botsing tussen moeder en dochter, op de brokstukken van een Chinees-Indisch restaurant.

Voor Chinees-Indisch restaurant Hong Kong is het doek gevallen. Het tijdperk is over. Weg is het eerste Hollandse uiteten, de eerste afhaal. Nooit meer babi pangang, foe yong hai of tjap tjoy op zondagavond. Maar wat is er gebeurd met de eeuwig glimlachende, zwijgende vrouw die je witte bakjes meegaf vanachter de toonbank? En met haar lieve dochtertje, dat er altijd vrolijk kroepoek stond in te pakken? 

In ‘Happy in Holland’ doorbreekt de volwassen dochter Happy het stilzwijgen. Wie is haar moeder eigenlijk? Wat wilde ze van het leven? Wie zou haar ideale dochter zijn geweest? Wat volgt is een aaneenschakeling van luchtige botsingen tussen moeder en dochter, waarin we alles te horen krijgen, maar het meeste onuitgesproken blijft. 

Regisseur Char Li Chung en schrijvers Sun Li en Tjyying Liu zijn restaurantkinderen van het eerste uur. Op de brokstukken van het Chinees-Indische restaurant gaan ze in deze ontwapenende voorstelling samen op zoek naar de wortels van hun bestaan. Hoe koester je het verleden, als je er eigenlijk alleen maar heel hard van wil wegrennen? Een liefdevol vaarwel, zoals alleen zij dat kunnen.

De voorstelling ‘De Bananengeneratie’ onder de regie van Char Li Chung was eerder dit theaterseizoen al in onze theaterzaal te zien.

"De regie van Char Li Chung is doordacht en effectief, met snelle scènewisselingen, hier en daar een grap, en aandoenlijke karaoke."

Volkskrant

"Charlotte Ha speelt Happy sensitief en soms lekker op de emotie, en vormt daarmee een mooi contrast met de vooral ingetogen vertolking van Mei Ling Wan-Im als haar moeder."

Theaterkrant

"Het zijn dat soort scènes die onderschrijven hoe belangrijk het is niet alleen om een verhaal te hebben, maar vooral ook om dat verhaal zelf te mogen vertellen."

Parool

Over Sun Li

Sun Li maakte haar debuut als schrijver met De zoetzure smaak van dromen (2016), over een gezin dat een Chinees restaurant in Friesland bedrijft. “Sun Li's proza is rechttoe, rechtaan, vlot, geestig en trefzeker.” - Sylvia Witteman. 
Daarnaast is ze hoofdauteur van Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes - 100 bijzondere Nederlandse vrouwen (2021).

Over Tjyying Liu

Tjyying Liu is theatermaker, schrijver en performer. Hij groeide op in Nederland en studeerde Sinologie in Leiden, Parijs en Peking. Na een verblijf van acht jaar in China keerde hij terug naar Nederland om regie aan de Toneelacademie in Maastricht te studeren. Sinds zijn afstuderen werkt hij aan diverse theaterproducties en korte films, waaronder zijn voor een Gouden Kalf genomineerde scenariodebuut ZUCHT. Daarnaast verzorgt en ontwikkelt hij rondleidingen in het Rijksmuseum, het Mauritshuis, Boijmans van Beuningen en het Tropenmuseum.

Over Char Li Chung

Char Li Chung is regisseur. Hij maakte voorstellingen bij Frascati Producties en werd tweemaal genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs: voor Don Caravaggio (2019) en voor Bij jou begin ik (2018). Sinds 2021 maakt hij deel uit van de artistieke kern van Theater Oostpool. Zijn meest recente regie bij dit gezelschap is De Banengeneratie (naar het boek van Pete Wu), eveneens over de stigmatisering van de Chinese Nederlanders. Deze voorstelling was eerder dit seizoen in onze theaterzaal te zien. 

Credits

Tekst: Sun Li en Tjyying Liu 
Regie: Char Li Chung 
Spel: Charlotte Ha, Mei Ling Wan-Im 
Scriptontwikkelaar: Ernie Tee 
Kostuum ontwerp: Patricia Lim 
Lichtontwerp: Yuri Schreuders 
Decorontwerp: Yannick Verweij 
 

Techniek: Lucas de Groen, Luca van Deurzen 
Campagnebeeld: Benning & Gladkova 
Scenefoto's: Bas de Brouwer
Met dank aan: Keanu Visscher, Bart van den Donker, Ingejan Ligthart Schenk 
Mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam