Specials, Theater

Het NUT

Je ziel voor een ijsje

Uit eigen stad, Op locatie
Tickets Over de maker(s)
Je ziel voor een ijsje

Bovenaardse zomervoorstelling met avondmaal en moraal.

1 circustent, 2 voorstellingen én een goddelijk 3 gangen diner. Van 30 juni tot en met 24 juli 2022 speelt het NUT hun zomervoorstelling op het Berlijnplein in Utrecht.
Maak je op voor een louterende, welhaast spirituele avond bomvol waargebeurd, autobiografisch, muzikaal en intiem, duivels theater over geloven, liefhebben en betekenisvol leven.

Je ziel voor een ijsje

Op de kermis tijdens een groot Belgisch volksfeest ontmoet een 17-jarig meisje een kunstenaar uit Moldavië. Hij verkoopt porseleinen ijsjes. Om zo’n ijsje te bemachtigen moet je je handtekening onder een contract zetten waarin je je ziel verkoopt aan de kunstenaar.

Enkele weken later slaat het noodlot toe: er wordt acute leukemie bij het meisje geconstateerd. Ze weet dat het stom klinkt, maar heel soms denkt ze dat het geen toeval is. Dat ze nooit dat ijsje had moeten kopen.

Theatermaker Marcel Osterop verbindt in Je ziel voor een ijsje de twijfel van Ona – het zeventienjarige meisje – aan zijn eigen noodzaak om in een hogere macht te geloven. Samen met componist en gitarist Frank van Kasteren, en violist Nadine Dekker speelt hij een louterende muziekvoorstelling waarin u lacht om al uw zonden en verlost wordt van het kwaad.

"Ik zou graag de toeschouwer naar buiten willen laten gaan als na een kerkmis. Gelouterd, en met een sterkere moraal. Met de overtuiging: gij zult uw naasten liefhebben als uzelf."

Marcel Osterop (ironisch)

Summit

Het is dinsdagavond, een meisje ligt in haar bed. Vandaag past haar vader op, omdat haar moeder naar dansles is. In plaats van haar voor te lezen, roept haar vader vijftig keer een ‘decree’; een kort bevel aan de aartsengel Michaël. Vijftig keer de vraag om de wereld te redden. Het meisje telt af. Nog negenendertig bevelen en dan gaat haar vader naar beneden. Dan kan ze uit bed sluipen en stiekem de televisie op de kamer van haar moeder aanzetten en naar Vrouwenvleugel kijken. Nog achtendertig keer: Lord Micheal, Lord Micheal where ever you are…

Summit is een korte, autobiografische voorstelling, geschreven en gespeeld door Floor Leene.

Credits

Tekst en spel Je ziel voor een ijsje: Marcel Osterop
Tekst en spel Summit: Floor Leene
Muziek en spel Je ziel voor een ijsje: Frank van Kasteren en Nadine Dekker
Regie: Greg Nottrot

Diner: LEF (Let’s explore food)
Foto: Jeanette Slütter
Artwork: David Veneman

Voorstelling op locatie: