Specials, Dans

ART&

Keturunan

Wat speelt er? - Theater
Geweest Over de maker(s)
Keturunan

Keturunan betekent nakomeling in Bahasa Melayu. Een dansvoorstelling, documentaire en fotoreportage vertellen over het gevoel van je afkomst, over wortels in Indonesië, Molukken en Nederland.

Trots, schaamte, leed, eer, verwarring? Wat is het gevoel dat naar boven komt als we het over onze afkomst hebben, met wortels in Indonesië, Molukken en Nederland? 
Dit multidisciplinaire programma vertelt een verhaal vanuit het perspectief van een aantal nakomelingen (‘keturunan’ in Bahasa Melayu). Hun voorouders hebben een veelbewogen reis doorgemaakt als het gaat om hun relatie met Nederland. 

Voor Molukkers en Indonesiërs zijn voorouders van groot belang. Zij zijn invloedrijk in de vorming van je identiteit. Het eren van voorouders wordt gezien als een verbinding met het verleden. In KETURUNAN wordt deze geschiedenis erkend, meegenomen én wordt er een brug geslagen naar de huidige, jongere generaties.

Dit kunstproject draait in de breedste zin om verbintenis: tussen maker en uitvoerend kunstenaar, tussen verhalen, tussen dansstijlen, tussen kunstenaar en publiek, en tussen verschillende etniciteiten. De huidige generatie(s) hebben de onvrede van de complexe geschiedenis misschien niet zelf ervaren, maar voelen de pijn van onze (voor)ouders wel. In dit kunstproject verkent ART& op welke manier die verbanden gelijktijdig voortleven.

Fotoexpositie
In onze foyer is de fotoexpositie van kunstproject Keturunan te bewonderen.

"Mijn visie is om een multidisciplinair kunstproject te produceren in de vorm van een fotoreportage, documentaire en dansvoorstelling. Om dichter bij mijn Moluks/Indische cultuur te komen door middel van persoonlijke verhalen en ervaringen van andere nakomelingen. Dit onderzoek schept verbinding en gemeenschap."

Cheroney Pelupessy

Wat speelt er?

Ons theater is bij uitstek een plek om dieper in te gaan op actuele thema’s in onze stad, ons land en in de wereld. Onder de titel ‘Wat speelt er?’ bundelen we een aantal van deze theatervoorstellingen. Dans over wat je voorouders voor je betekenen, cabaret over de klimaatproblematiek, theater over je identiteit en de vrijheid om te zijn wie je bent. Stuk voor stuk zijn het avonden die je aan het denken zetten en nieuw inzicht geven, maar er vooral voor zorgen dat je erover in gesprek gaat.

Samen met Studium Generale presenteren we dit theaterseizoen ook lezingen onder de titel ‘Wat speelt er? – Talks’, waarbij wetenschappers van de Universiteit Utrecht je meenemen in een aantal actuele onderwerpen.
Op do 26 oktober om 19.30u vindt de Talk Herdenkingsjaar – Over het slavernijverleden en de impact op heden plaats in onze studio. Koop een los ticket voor €3,- voor de lezing, of koop direct een combiticket voor €1,- samen met je voorstellingsticket.

Blijf na afloop van de voorstelling in de theaterzaal zitten voor een nagesprek met bedenker en regisseur Cheroney Pelupessy en de dansers. 
 

Meer over Wat speelt er?
Wat speelt er?
Wat speelt er?

Credits

Website: https://www.art-and.nl/projects/keturunan 
Concept & regie: Cheroney Pelupessy
Choreografie: Cheroney Pelupessy
Dansers: Melissa Damayanti, Sascha Lekatompessy, Simon Mual, Mezack Sahetapy, Moya Wenno
Muziekontwerp: Tom van Wee, Karindra Perrier
Kostuumontwerp: Mirjam Manusama
Licht: Simchah Hoed
Documentaire: Rijko Fernandez
 

Beeld & Ontwerp: Sjoerd Derine
Archief onderzoek: Lara Nuberg
Foto expositie: Yara Jimmink
Advies: Ambonwhene Aratuaman
Productie: ART&
Co-productie: Productiehuis Theater Rotterdam
Zakelijke leiding: Gi Au-Yeung