Specials

Tessa Leuwsha - Pieter van Huystee producties - Mokum Film

i.h.k.v. Keti Koti maand: Moeder Suriname - Mama Sranan

Tickets
Moeder Suriname - Mama Sranan

In dit filmportret blikt een sterke, gedreven vrouw vertellend en zingend terug op haar leven in een veranderend Suriname, verbeeld met een stroom unieke ingekleurde archiefbeelden.

Ze wordt in 1905 in een gehucht geboren als kind van een witte moeder en een zwarte vader – een schande. Haar vader moet weg en ook haar moeder verdwijnt. Zelf wordt ze uitgescholden voor halfbloed, gaat niet naar school en ontdekt snel hoe de koloniale verhoudingen liggen (“wij werken en zij kijken toe”). Ze krijgt een kind, waarvan de vader altijd elders aan het werk is voor Nederlanders, en trekt naar Paramaribo, waar ze nog drie kinderen krijgt die ze in haar eentje opvoedt. 

Intussen ziet ze het nationale zelfbewustzijn groeien. Maar als al haar kinderen nog vóór de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 naar Nederland verhuizen, volgt ook zij, met pijn in het hart. Gelukkig wordt ze er niet: “In Holland is het paradijs als een schaduw, net voor of achter je. Nooit bij je.” Toch weet ze ook daar een plek te vinden waar ze verbonden is met haar vaderland, haar spirituele wortels en haarzelf.

In Moeder Suriname – Mama Sranan verbeeldt filmmaker Tessa Leuwsha de levens van Surinaamse vrouwen als haar grootmoeder, een wasvrouw. Het levensverhaal beslaat de periode van de afschaffing van de slavernij in 1863 tot de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975. De film is een indringend portret van een vrouw die zich weet te ontworstelen aan slavernij, maar die de gevolgen ervan nog jarenlang met zich meedraagt. 

Dit programma wordt aangeboden in het kader van de Keti Koti maand juni, in aanloop naar Keti Koti op 1 juli.  

Tickets en tijden

Datum vr 21 juni
Tijd 20:30u
Locatie Theaterzaal
Prijs Van € 4,50 tot € 9,00
Tickets
Datum vr 21 juni
Tijd 20:30u
Locatie Theaterzaal
Prijs Van € 4,50 tot € 9,00

Credits

Regisseur: Tessa Leuwsha
Productie: Pieter van Huijstee namens acrian film
Montage: Chris van Oers
Sound Design: Mark Glynne

Muziek: Alex Simu
Scenario: Tessa Leuwsha
Verteller: Denise Jannah