Specials

Tessa Leuwsha - Pieter van Huystee producties - Mokum Film

i.h.k.v. Keti Koti maand: Moeder Suriname - Mama Sranan

Geweest
Moeder Suriname - Mama Sranan

In dit filmportret blikt een sterke, gedreven vrouw vertellend en zingend terug op haar leven in een veranderend Suriname, verbeeld met een stroom unieke ingekleurde archiefbeelden.

In Moeder Suriname – Mama Sranan vertelt en zingt een vrouw over haar leven, dat in 1905 begon in een gehucht, geboren uit een blanke moeder en een zwarte vader – een schande. Haar vader werd gedwongen te vertrekken en ook haar moeder verdwijnt. Ze wordt veracht als ‘halfbloed’, moest als kind hard werken en wordt zich langzaam bewust van de stand van zaken rond de Nederlandse koloniale verhoudingen (“wij werken en zij kijken toe”). Maar binnen deze omstandigheden is ze vastbesloten het beste uit haar leven te halen, ook al is de vader van haar kinderen altijd elders, aan het werk voor de Nederlanders. Ze verhuist naar de drukke hoofdstad Paramaribo, waar ze haar kinderen alleen grootbrengt.

Moeder Suriname - Mama Sranan, een documentaire van Tessa Leuwsha, geïnspireerd op haar boek Fansi's stilte, werd beloond door het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) met een Special Mention in de categorie Best Dutch Documentary 2023. Tessa Leuwsha besloot archiefbeelden te gebruiken om de levens van Surinaamse vrouwen, zoals haar grootmoeder, die wasvrouw was, te illustreren. 

Dit programma wordt aangeboden in het kader van de Keti Koti maand juni, in aanloop naar Keti Koti op 1 juli.  

Inleiding

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over de film Moeder Suriname – Mama Sranan?  Wil je horen over de achtergronden, drijfveren en geschiedenis van regisseur Tessa Leuwsha? Laat je dan meevoeren door de betoverende stem van de Dutch Lady of Jazz, Denise Jannah, die de voice-over voor de film insprak. Samen met producent Pieter van Huystee duikt ze dieper in de achtergrond van deze bijzondere productie.
 

Wil je erbij zijn? Een plaats reserveren voor de inleiding kan direct bij het kopen van een ticket en kost € 1,- per persoon. Voor de inleiding halen we je om 19.25 uur op bij de balie van Castellum Hoge Woerd.

Inleiding
Inleiding

"‘Moeder Suriname’ is niet alleen een biografie, maar ook een portret van een kolonie op weg naar onafhankelijkheid"

de Volkskrant

"De muziek, de knappe montage en de levendige vertelstem van Denise Jannah maken ‘Moeder Suriname’ al bijzonder de moeite waard, maar het zijn de archiefbeelden die het meest verrassen."

de Volkskrant

"‘Moeder Suriname’ is een klein monument voor vrouwen die waren verbannen naar de marges"

Trouw

Trailer Moeder Suriname

Over de makers

Regisseur Tessa Leuwsha woont sinds 1996 in Suriname en is schrijver en documentairemaker. Ze werkte daarnaast als cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo, en momenteel als liaison officer voor Het Cultuurfonds. Eerder schreef ze Frits de Gids, Plantage Wildlust, Solo, een liefde, de Parbo-blues en Fansi's stilte, een grootmoeder en de slavernij. Leuwsha is lid van schrijverscollectief Fixdit dat streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld. 

Verteller voice-over actrice Denise Jannah Denise is een Nederlands zangeres van Surinaamse afkomst. Ze zong in haar debuutjaar 1991 al op het North Sea Jazz Festival en werd twee jaar later voor haar tweede album bekroond met haar eerste Edison. Ze treedt wereldwijd samen op met beroemde jazzmusici. Ze won een aantal belangrijke prijzen, waaronder twee Edisons (Nederland), een gouden Orpheus (Bulgarije) en de Bata Anastasijević-prijs (Servië). In 2009 werd ze benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.[3]

Credits

Regisseur: Tessa Leuwsha
Productie: Pieter van Huystee namens acrian film
Montage: Chris van Oers
Sound Design: Mark Glynne

Muziek: Alex Simu
Scenario: Tessa Leuwsha
Verteller: Denise Jannah

Achtergrondinformatie

Benieuwd naar het maakproces, achtergrond en motivatie van de film? Wij gingen in gesprek met regisseur Tessa Leuwscha.

Lees het artikel