Muziek

Holland Baroque

Pantaleon

Uit eigen stad, Language No Problem
Geweest Over de maker(s)
Pantaleon

Een zoektocht naar een vergeten instrument en zijn ontwerper: Pantaleon Hebenstreit.

Het verhaal van de Pantaleon fascineert en brengt ons naar onontgonnen muziek. Dit vergeten instrument is nog niet nagebouwd, het is tot op heden onduidelijk hoe het heeft kunnen functioneren met zijn meer dan twee meter lange snaren. 
De naam van het instrument is vernoemd naar zijn ontwerper die een kleurrijke tijdgenoot van Bach, Händel en Telemann was. Pantaleon Hebenstreit was dansmeester, violist en componist én bespeelde dus ook de Pantaleon, een door hem ontworpen variant van het instrument salterio. In de achttiende eeuw werd er op de pantaleon gespeeld van Berlijn tot Wenen. Het werd gepresenteerd in Italië en dook zelfs op aan het hof van Lodewijk XIV in Versailles. Maar in de loop van de negentiende eeuw verdween het volledig van het muziekpodium. 

De Oostenrijkse Franziska Fleischanderl is niet alleen een virtuoos op het salterio; ze heeft zich ook helemaal verdiept in de Pantaleon. Samen met haar gingen wij op onderzoek. Centraal in het programma staat de muziek van Telemann, die enkele jaren Hebenstreits collega was aan het hof van Eisenach. 

Credits

Website: www.hollandbaroque.com
Programma: G. Ph. Telemann et al

 

Solist: Franziska Fleischanderl (salterio)
Aantal spelers: ca. 10 musici Holland Baroque