Theater

Nora Akachar & Rose Academy

ihkv Ramadan: TAMGHART

Tickets
TAMGHART

Een komische vertelling in woorden en zang over de Amazighcultuur.

Nora Akachar neemt ons mee op een reis door haar verleden en naar een ver verleden waarvan de echo's vandaag nog te horen zijn.

TAMGHART: “een krachtige vrouw en een half” in het Tamazight*. We ontmoeten verschillende Timgharien (vrouwen). Aicha Qandisha, een mooie verschijning die in de 16e eeuw soldaten verleidde, ze vervolgens vermoordde en nog steeds wordt aanbeden bij waterbronnen in Fes. Kahina, de Amazigh-koningin die in de 7e eeuw de opstand leidde tegen de oprukkende islamitische legers in Noord-Afrika. Nora’s moeder en grootmoeder, de beste verhalenvertellers van de 20e en 21e eeuw. 

Kan Nora’s dochter, die geen woord Tamazight spreekt, nog een TAMGHART worden? Houdt een cultuur op als je haar rituelen niet meer uitvoert? Of zit het in je? Kan iedereen een TAMGHART worden? Deze voorstelling zet de algemene westerse beelden van een “krachtige vrouw” op scherp en schetst een nieuw beeld van hoe zelfontworpen vrouwelijke kracht eruit kan zien. 

*) Tamazight is een verzameling talen die worden gesproken in delen van Noord-Afrika, waaronder Marokko, Algerije en Libië.  

Tickets en tijden

Datum wo 12 maart
Tijd 20:00u
Locatie Theaterzaal
Prijs Van € 10,50 tot € 21,00
Tickets
Datum wo 12 maart
Tijd 20:00u
Locatie Theaterzaal
Prijs Van € 10,50 tot € 21,00

Over Nora Akachar

Nora geeft een stem en gezicht aan vrouwen die zich zelden tot nooit gerepresenteerd zien in het Nederlandse theateraanbod. Zij maakte eerder: Ongesteld (2023), Trauma’s van Nora on Stage (2020), Wrap My Hijab (2021) en Alles Over-Winnen (2022). Theaterkrant noemt Nora: “een steeds belangrijker wordende stem van een generatie”. Nora was ook te zien in de lm Meskina (2021), tv-serie Mocro Maffia (2021) en ze presenteerde het programma RaRa Ramadan op NPO 3 (2023).

Over ROSE Academy

De voorstelling TAMGHART is deel van het tweejarige Nieuwe Makers-traject, waarin Nora wordt begeleid door ROSE Academy. ROSE Academy (onderdeel van productiecollectief ROSE Stories) biedt duurzame ondersteuning door makers niet alleen een kickstart te geven, maar ook te fungeren als veilige haven, creatief broednest en artistieke community, waar makers zich aan op kunnen trekken en op terug kunnen vallen.

Credits

Spel: Nora Akachar