
Een doorvoeld en hilarisch pleidooi voor de kunsten, zoals alleen Joost Oomen dat kan.
Kunst ligt onder vuur in Nederland: het is een linkse hobby. Populisten roeptoeteren in verkiezingsprogramma’s dat er geen cent meer naar toe moet gaan. Terwijl dat nou net de plek is waar we niet alleen de schoonheid vieren, maar ook als mens worden gevormd. Kunst maakt ons tot wie wij zijn.
Maar hoe doet kunst dat? Hoe weet een gedicht, toch niets meer dan een handvol letters op papier, je tot in je diepste wezen te raken? Waarom gaan er busreizen naar de Mona Lisa, hoe kan Bach je over al die eeuwen heen doen huilen? En wat is het in kunst dat de nurkse huisvader er zenuwachtig van wordt, maar kunstenaars er letterlijk voor willen sterven?
Met de beste, ontroerendste en grappigste anekdotes over beeldhouwers, dichters, regisseurs en musici laat Oomen zien dat kunst niet een leuke franje is, maar de ruggengraat van onze maatschappij.
Joost Oomen is dichter, schrijver, theatermaker en drummer. Joost Oomen was zowel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen als stadsdichter van Groningen, won in 2011 het Hendrik de Vriesstipendium voor nieuwe literatuur en deed in 2018 mee aan CELA, een Europees programma waarbinnen zijn werk werd vertaald in het Italiaans, Spaans, Portugees en Roemeens. De Volkskrant riep hem uit tot het literaire talent van 2021 en in datzelfde jaar werd hij derde bij de kennisquiz De Slimste Mens.
Wat speelt er?
Elke maand richt Podium Hoge Woerd de schijnwerpers op een actueel thema met een voorstelling en een UU-talk. Waar theater de kracht heeft om je onder te dompelen in verschillende belevingswerelden neemt de UU-talk je mee in de wereld van de wetenschap. Deze interactieve lezingen organiseert Podium in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Kies wat bij jou past, of bezoek beide voor je maandelijkse dosis verdieping.
Bekijk wat er speelt
