Specials, Muziek

Millennium Jazz Orchestra / e.a.

WATER

Wat speelt er? - Theater
Geweest Over de maker(s)
WATER

Een actueel muziekspektakel met gloednieuwe muziekstukken over klimaatverandering en waterschaarste.

Laat je meevoeren langs stille en wilde wateren, dreigende wolkenpartijen, kletterende stortbuien, kabbelende stroompjes, tumultueuze overstromingen, verdampende toondruppels en majestueuze orkestklanken. Zelfs flora en fauna worden muzikaal tot leven gewekt. 

Klassiek en jazz verbinden zich op ongehoorde wijze in gloednieuwe composities van Joan Reinders. Elke noot is gecomponeerd en gespeeld met het thema Water in hart, hoofd en nieren. Een 18-koppig jazzorkest gaat de dialoog (en soms het gevecht) aan met een klassiek pianoduo achter twee concertvleugels.

Bekende meteorologen, zoals Peter Kuipers Munneke, geven tussen de delen door uitleg over de thematiek van de muziek en de impact van klimaatontwikkelingen via een videobijdrage. 

Componist Joan Reinders is de gelauwerde meester van de instrumentatie. Zijn muziek staat bol van de bijzondere klanken en verrassende wendingen, van intieme verstilling tot uitbundige swing. Vloeibare melodieën monden uit in hippe pop- en jazz grooves en er wordt virtuoos geïmproviseerd door de orkestleden.

Programma

Waterkringloop
Voor de pauze klinkt de 6-delige suite 'Waterkringloop'. Verdampen, uitregenen en naar zee stromen, en nog veel meer... door Reinders op meesterlijke wijze toongezet. Als luisteraar wordt je meegenomen op een fascinerende reis, aan het einde waarvan je innerlijk veranderd bent, maar nog steeds op dezelfde plaats: de kringloop van de geest door de kracht van muziek. 

Hanzeroute
Na de pauze klinkt 'Hanzeroute': 10 composities over de rivier de IJssel langs onze Hanzesteden.

Wat speelt er? Thema: Water en Droogte

Ons theater is bij uitstek een plek om dieper in te gaan op actuele thema’s in onze stad, ons land en in de wereld. Onder de titel ‘Wat speelt er?’ bundelen we een aantal van deze theatervoorstellingen. Stuk voor stuk zijn het avonden die je aan het denken zetten en nieuw inzicht geven, maar er vooral voor zorgen dat je erover in gesprek gaat.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Samen met het Centrum voor Wetenschap en Cultuur van de Universiteit Utrecht presenteren we dit theaterseizoen ook lezingen onder de titel ‘Wat speelt er? – Talks’, waarbij wetenschappers van de Universiteit Utrecht je meenemen in een aantal actuele onderwerpen.
Op do 30 november om 19.30u vindt de Talk Water: te veel of te weinig - Over water en droogte plaats in onze studio. Koop een los ticket voor €3,- voor de lezing, of koop direct een combiticket voor €1,- samen met je voorstellingsticket.

Meer Wat speelt er?
Wat speelt er? Thema: Water en Droogte
Wat speelt er? Thema: Water en Droogte

Credits

Website: www.millenniumjazzorchestra.nl
Componist/dirigent: Joan Reinders
 

Solisten: Pianoduo Martijn en Stefan Blaak
Gastspreker: Peter Kuipers Munneke