29-05-2024

De Vrijstaat keert terug met lustrumvoorstelling De Paddentrek

De Vrijstaat keert terug met lustrumvoorstelling De Paddentrek

Van 14 t/m 19 juni speelt De Vrijstaat de muzikale familievoorstelling De Paddentrek (8+) in Podium Hoge Woerd. Dit jaar is de voorstelling extra bijzonder, want het is de vijftiende dierenvoorstelling van De Vrijstaat en de tiende in Podium Hoge Woerd - een jubileumeditie dus! Met een aantal makers en acteurs blikken we terug.

Paul Feld (regie)

Paul Feld heeft alle vijftien dierenvoorstellingen van De Vrijstaat geschreven en geregisseerd. Ook voor hem is dit een bijzonder jubileumjaar. Hij vertelt:

“Alle dierenvoorstellingen staan in mijn geheugen gegrift, met al die professionele makers die met volle inzet en plezier samenwerkten met steeds weer een nieuwe groep kleurrijke kids met eigen ‘struggles’. De allereerste dierenvoorstelling was ‘De Wildheid van de Koe’ in 2010, over de liefdesrelatie tussen een slachter en een koe (ze trouwden uiteindelijk in India). Aanleiding was een verzoek van het Utrechtse Festival Tweetakt aan Daphne (de Bruin) en mij om een “politieke voorstelling voor kinderen te maken die goed afloopt”. Dit verzoek zette de koers voor de 14 volgende dierenvoorstellingen, tot De Paddentrek nu in 2024.”

“Dierenverhalen nemen je mee naar een parallelle wereld die lijkt op de onze maar dat net niet is. Ze kunnen grote onderwerpen voor kinderen herkenbaar, energiek en boordevol gevoel aansnijden. Ze slaan niet lam maar geven juist ‘tools’ om er creatief en vol fantasie mee om te gaan. Laat De Paddentrek beginnen: bestemming onbekend!”

Paul Feld (regie)
Paul Feld (regie)

Doris Vervuurt

Eigen aan de Vrijstaat-voorstellingen is dat ze gemaakt worden met een mix van professionals, studenten uit het kunstvakonderwijs en bevlogen kinderen en jongeren van scholen en de Vrijstaat TheaterAcademie.  Zo speelde Doris Vervuurt als 16-jarige mee in de voorstelling Fokken! (2015). Later volgde ze de regie opleiding aan Toneelschool Maastricht.

“Fokken! was een voorstelling over een kippenfamilie waar ik op mijn 16e in meespeelde. Een feest! Ik kreeg de te gekke kans om de rol van Pipa, het kippetje dat een gouden ei legde, te spelen. Toentertijd op de middelbare school kreeg ik het totaal benauwd als ik ook maar íéts moest spelen voor al die pubers in de klas, tot ik Pipa mocht spelen.”

“Er ging een wereld voor me open. Theatermaken! Wauw, eerst is er niks en dan is er ineens een script, uit het creatieve hoofd van schrijver en regisseur Paul Feld. Later vertelde hij me zelf ooit op de middelbare school een stuk te hebben geschreven dat hij vervolgens had begraven – dat vergeet ik nooit meer. Ik ben uiteindelijk zelf naar de toneelschool gegaan in Maastricht, waar ik de regie opleiding volgde. Altijd zal Fokken! me bijblijven als een belangrijk keerpunt. We zongen, dansten en bewogen erop los. Daar begon ooit m’n liefde voor het vak. Voor de ervaring van samen iets maken, als team. Ik zou het zo weer opnieuw doen.” (foto Kaan Sen)

Doris Vervuurt
Doris Vervuurt

Freek Aertssen

Acteur Freek Aertssen speelde toen hij op de middelbare school zat mee in Stormvogels 
(2016). Inmiddels is hij afgestudeerd aan de Amsterdamse Theaterschool. Over Stormvogels vertelt hij:

"Met de muts en pilotenbril op het hoofd en de gele sokken tot aan de knieën speelde ik mijn eerste grote rol in een ‘échte’ voorstelling. De woorden 'ik wil niet dat je opgeeft, ik wil niet dat je gaat, ik wil je niet verliezen, niet dat je mij verlaat' blijven me altijd bij. De kleine Freek die het toen eigenlijk niet durfde te zingen, maar tot op de dag van vandaag af en toe nog voor zijn vriendin zingt. Zo mooi." (foto Aafke Holwerda)

Freek Aertssen
Freek Aertssen

Jimmie Feld

Muzikant en componist Jimmie Feld maakt dit jaar de muziek bij de Vrijstaat-voorstelling, en dat is niet de eerste keer. Hij blikt terug op een persoonlijke overwinning bij de productie van vorig jaar, Vlieg! (2023):  

“Al een aantal jaar componeer ik muziek bij voorstellingen van De Vrijstaat. Vorig jaar was dat voor Vlieg!, een productie waarin we van geboorte tot dood het spannende leven van een eendagsvlieg volgden. Na jarenlang te hebben gestreden voor een échte piano op het podium kregen we het afgelopen jaar voor elkaar: er stond een vleugel op het podium! Eindelijk een mooie piano voor bij de voorstelling. We kunnen nu niet meer terug. Dit jaar spelen we in De Paddentrek niet alleen piano maar is er ook live bouzouki, contrabas, gitaar en zang.” (foto Rene den Engelsman)

 

 

 

Jimmie Feld
Jimmie Feld

De Paddentrek van De Vrijstaat

Nieuwsgierig naar deze voorstelling? Wees erbij op 14, 15 of 16 mei in Podium Hoge Woerd. 

Koop nu je ticket