29-06-2023

Hoe fair zijn wij?

Wat is de Fair Practice Code? En hoe werkt dit bij Podium Hoge Woerd?

Hoe fair zijn wij?

Stagiaire Programmering Zayira Graves vertelt over deze code voor de cultuursector en hoe het team van programmeurs hiermee aan de slag is gegaan.

Op 30 januari 2023 begon ik als Stagiaire Programmering bij Podium Hoge Woerd (en Theater Kikker). Na al ruim een jaar als voorstellingsleider bij Podium Hoge Woerd te werken vond ik het leuk om ook te weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Door mijn studie Kunst en Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht was dit een goede match!

Vanuit mijn stage heb ik een paar opdrachten gekregen. Zo heb ik gewerkt aan de Podium Take Over met Cultuur19 en de Talks, een toevoeging aan de ISSUES-lijn. Naast de concretere taken ben ik ook veel bij allerlei overleggen geweest. Binnen Stichting Theater Kikker, waar Podium Hoge Woerd ook onderdeel van is, zijn we veel bezig met kijken wat we beter kunnen doen. 
Zo zijn er sinds een aantal jaar drie codes binnen de cultuursector: De Code Diversiteit en Inclusie, Governance Code Cultuur en Fair Practice Code. Dit soort codes zijn eigenlijk een soort gedragscodes en adviezen voor organisaties over hoe ze met deze thema’s om zouden kunnen gaan. De eerste code gaat over het inclusiever maken van de cultuursector. De tweede code gaat over goed toezicht en bestuur als cultuurorganisatie. Op de laatste code wil ik inzoomen: de gedragscode voor iedereen die in of met de culturele sector werkt. 

Samen met Marjan (Programmeur Podium Hoge Woerd), Jolie (Programmeur Theater Kikker), Sebastiaan (Hoofd Bedrijfsvoering) en Hanno (Directeur) hebben we een Fair Practice workshop gevolgd. Hierbij gingen we uitpluizen wat dit nou eigenlijk voor onze organisatie betekend. Wij waren met onze theaters onderdeel van de pilot van deze workshop. Dit houdt in dat we deze als één van de eersten hebben gevolgd. Sebastiaan loodste ons er doorheen, aan de hand van opgestuurde boekjes en papieren.  

10172
10172

We begonnen bij het doorspitten van de code. Wat mij opviel was hoe breed de code is. Niet alleen veilig werken komt aan bod maar ook professionele ontwikkeling, duurzaamheid, transpiratie over financiën en nog veel meer thema’s. Van te voren dacht ik dat Fair Practice alleen over eerlijke betaling ging, maar dat is dus echt niet het geval. 

Toen we eenmaal voor onszelf hadden bedacht welke thema’s wij het meest belangrijk vonden gingen we op basis daarvan de organisatie analyseren. Waar moeten we mee beginnen? Waar moeten we mee stoppen? Waar moeten we mee doorgaan?

Uiteindelijk zijn we tijdens de derde sessie uitgekomen op een aantal ambities voor de organisatie. Zo willen we meer aandacht hebben voor persoonlijke en collectieve ontwikkeling, grenzen stellen en Fair Practice als gesprek in het team. Als doel hebben we onder andere om over 5 jaar Fair Practice als regulier gesprek te hebben in de hele bedrijfsvoering. Dit houdt ook in dat dit zo erg in onze gedragscode gaat zitten dat we elkaar durven aan te spreken wanneer dat nodig is. 

10173
10173

De Fair Practice Code is aan de ene kant heel uitgebreid, door alle verschillende thema’s die aan bod komen, maar tegelijkertijd ook vrij vaag. Dit komt omdat er geen concrete ‘regels’ zijn gegeven. Er staat bijvoorbeeld wel dat de impact van ons werk op de planeet moet worden beperkt, maar niet hoe we dit moeten doen. Het implementeren vraagt daarom wel veel tijd en aandacht, maar zorgt ook voor interessante gesprekken. Opeens hadden we een gesprek over of we eigenlijk wel genoeg ruimte hadden voor bijscholing en over hoe we omgaan met werkdruk. 

Tijdens mij studie had ik alle drie de codes al wel theoretisch besproken, maar het was heel interessant om mee te maken hoe dit in de praktijk gaat. Ik ben trots op ons theater en hoeveel tijd er wordt gestoken in zoeken naar manieren om altijd te blijven verbeteren. Over 5 maanden is het eerste evaluatiemoment van de Fair Practice Workshop, ik ben heel benieuwd waar we dan staan!

10174
10174