14-03-2024

Kan jij jezelf zijn in de ogen van een ander?

Circustheatergezelschap Tall Tales Company over de voorstelling Facades

Kan jij jezelf zijn in de ogen van een ander?

Kan jij jezelf zijn in de ogen van een ander? Circustheatergezelschap Tall Tales Company laat in hun voorstelling ‘Facades’ verschillende kanten van zichzelf zien. Vanuit luchtacrobatiek, onwerkelijke bewegingen en persoonlijke anekdotes onderzoeken ze samen hoe onze blik wordt geleid door eigen ervaringen en denkbeelden. Wij spraken artistiek leider Harm van der Laan over deze nieuwe voorstelling.

'Facades' gaat over hoe onze blik wordt geleid door onze eigen ervaringen. Hoe kwamen jullie op deze insteek van de voorstelling?
We begonnen de voorstelling vanuit de persoonlijke verhalen van de spelers. Alle drie worstelen ze met verwachtingen van buiten v.s. tot hoe ze gezien willen worden. Speler Melinda is brandweervrouw. Telkens opnieuw moet zij zich bewijzen, alleen maar omdat zij vrouw is. Haar ervaring en dat van de andere spelers hebben we verwerkt in acrobatische scènes. Het resultaat is Facades. 

Jullie gebruiken twee zeldzame circusdisciplines in deze voorstelling: 'hair-hanging' en 'Icarian games'. Wat zijn dit voor disciplines? En waarom zijn deze zo zeldzaam?
Bij ‘Hair hanging’ hang je echt alleen maar aan je haar. Dat is mogelijk, maar er is een speciale knoop nodig waarmee je je lichaamsgewicht heel precies over al je haar verdeelt. Heel lang was die knoop een goed bewaard geheim dat in circusfamilies van generatie op generatie werd doorgegeven. Pas de laatste jaren wordt de knoop vrijer gedeeld. Ook ‘Icarian games’ komt uit het klassieke circus. Het is een discipline waarbij de ene acrobaat sprongen en salto's maakt op de voeten van de andere. Waar de meeste acrobaten in het hedendaags circus staand werken, wordt acrobatiek sinds een jaar of 15 ook in yoga gebruikt, maar dan liggend. Alfonso, één van de spelers in Facades, werkte als psycholoog, maar kwam via yoga in aanraking met Icarian Games. Nu werkt hij fulltime als acrobaat.

Kun je iets meer vertellen over de toekomstplannen van Tall Tales? Wat ligt er nog in het verschiet?
We zijn onlangs geselecteerd voor ‘Fast Forward’, een traject voor Nederlandse podiumkunstenaars met 'internationale potentie'. Dat betekent dat we het komende jaar kunnen samenwerken met fantastische artiesten in Frankrijk, waar het verhalende circus, dat we maken, al verder is ontwikkeld. Ons volgende thema wordt falen. Als circusartiest val je continu. Wij denken dat daarin heel veel humor en tragiek zit, van waaruit we prachtige voorstellingen kunnen maken.

Koop hier je tickets

Zin in een avond gevuld met luchtacrobatiek en onwerkelijke bewegingen? Koop hier je kaarten voor ‘Facades’ in Podium Hoge Woerd op vrijdag 29 maart om 20:00!