23-05-2023

Podium Parels trappen het seizoen af

Programmeur Marjan van Huystee vertelt over de start van het nieuwe seizoen.

Podium Parels trappen het seizoen af

Het nieuwe theaterseizoen starten we met de grote favorieten van afgelopen seizoen. In de Podium Parels zie je voorstellingen die bomvolle zalen trokken, lovende recensies kregen én die je gezien moet hebben. En het is nu of nooit: deze voorstellingen zijn nog eenmalig terug in het theater. Programmeur Marjan van Huystee heeft een selectie gemaakt uit de parels van afgelopen theaterjaar en vertelt erover.

We starten dit seizoen met iets nieuws: Podium Parels. Waar komt dit idee vandaan? 
Marjan: "Ieder theaterseizoen stuit je als programmeur op een aantal voorstellingen die echt verrassend goed gelukt zijn. Voorstellingen die alle verwachtingen overtreffen en die de spijker van de tijd precies op zijn kop slaan. En dan laten wij die maar 1 keer zien voor maximaal 226 mensen. Deze voorstellingen verdienen een herhaling, zodat ze door nog meer mensen gezien kunnen worden. En soms denken de gezelschappen daar ook gelukkig zo over en kan ik deze voorstellingen te pakken krijgen om nogmaals te laten zien. 
Bij een aantal Parel-waardige voorstellingen lukte dat jammer genoeg ook niet. Maar als het wel lukt, dan komen ze in de Podium Parels terecht: een nieuwe “gegarandeerd goed”-start van het nieuwe theaterseizoen. En ook de laatste kans om deze voorstellingen nog in onze theaterzaal te zien, want gezelschappen gaan veelal alweer door met het touren met nieuw werk."

Hoe kom je tot de keuze van deze voorstellingen? 
“Meestal door ze zelf te zien, in onze eigen zaal of bij collega-theaters. Maar ook door uitwisseling met collega’s en opgevangen reacties van het publiek.” 

Welke voorstellingen heb je zelf gemist afgelopen seizoen die je toch nog zou willen zien? 
“Eerlijk gezegd heb ik De Bananengeneratie zelf nog niet gezien, dus daar ga ik zeker nog even heen in Podium.” 

9842
9842
Theater Oostpool - De Bananengeneratie

We denken er al een tijd over om het publiek of de voorstellingsleiders en vrijwilligers te laten stemmen op hun favoriete voorstelling. Hoe zou je dat voor je zien? 
“Ja, het zou leuk zijn als het publiek en ons team Podium Parels aandraagt. Dat zou kunnen door te stemmen. Maar dan moeten ze wel naar veel voorstellingen komen om ze te kunnen vergelijken met elkaar. Dat zou natuurlijk echt mooi zijn!”

Wat is voor jou nu al een parel in het nieuwe theaterseizoen? 
"Ow, dat zijn er een heleboel. Een greep uit de voorstellingen waar ik zelf erg naar uitkijk: REMLA van Redo, Denden en het A’dams Andalusisch Orkest, de voorstelling Creole van Illusionary Rockaz Company, Glorious Bodies van de nu met de voorstelling Exit furore makende circusmaker Piet van Dijcke en de nieuwe van Diederik van Vleuten. 
Aan al deze voorstellingen wordt nu hard gewerkt door de makers. Maar of een voorstelling echt goed lukt is altijd afwachten. Dat is het risico van het vak en ook dat van een theaterbezoeker. En dat maakt naar het theater gaan ook zo leuk. Er zit altijd een stuk avontuur en onvoorspelbaarheid in.  Wat ik wel kan zeggen is dat ik alle voorstellingen die in het programma staan heel zorgvuldig gekozen en geplaatst heb. Er zitten vast nieuwe parels bij!"

9277
9277
Theatergroep Aluin - Ik zeg toch sorry - Foto: Bart Grietens

Podium Parels

Het nieuwe theaterseizoen starten we met de grote favorieten van afgelopen seizoen. Voorstellingen die bomvolle zalen trokken, lovende recensies kregen én die je gezien moet hebben. En het is nu of nooit: deze voorstellingen zijn nog eenmalig terug in het theater. 
Programmeur Marjan van Huystee heeft een selectie gemaakt uit de parels van afgelopen theaterjaar.

Bekijk alle Podium Parels
Podium Parels
Podium Parels

Podium Parels

Geen toekomstige voorstellingen gevonden.