11-02-2024

Rijnreisje is één groot prentenboek

Op donderdag 22 februari in onze zaal

Rijnreisje is één groot prentenboek

Rijnreisje 6+ is onderdeel van de reeks Lente-Uitjes (jeugdtheater in de vakantie) en komt op donderdag 22 februari naar de zaal van Podium Hoge Woerd. Multitalent Steef de Jong maakte de tekst en het decor en regisseerde deze theatrale reis langs de mythen en verhalen van de belangrijkste rivier van Europa. De drie spelers (Yung-Tuan Ku, Jip Bartels en Lucas Schilperoort) zingen, dansen en performen alles – dorpen, dieren, boten, toeristen. Over twee zalmen die zwemmen in de Rijn om stroomopwaarts in Zwitserland te paaien. Zullen ze hun doel bereiken? 

Twee waternimfen nemen je mee langs de ontstaansgeschiedenis van de rivier, langs de Hongerstenen, die zich alleen bij onheilspellend laag water laten zien, via de grootste waterval van Europa tot een ontmoeting met Lorelei, de nijdige meermin die met haar prachtige zang schippers betovert. Maar de Rijn is in beweging…

info en tickets

Tegen de stroom in

Steef kwam op het idee voor Rijnreisje toen hij bij een kringloop een schoolplaat vond van de Rheinfall. “Het fascineerde me en ik ben vervolgens zelf een reis langs de Rijn gaan maken. De Rijn is zo rijk: een inspiratiebron voor kunstenaars, Wagner baseerde er een opera op. Er zijn kastelen en legendes, zoals die van Lorelei. En de zalm natuurlijk, die zo goed als niet meer voorkomt als gevolg van het plaatsen van dammen, overbevissing en de vervuilende industrie. Momenteel wordt eraan gewerkt om de zalm weer terug te brengen. Dat bracht me op het idee twee zalmen te volgen die vanuit zee stroomopwaarts naar de bergen trekken om daar te paaien. Het is een fantastisch, onuitputtelijk, sprookjesachtig onderwerp om verhalen over te vertellen, ook voor kinderen.

Ik zou het mooi vinden als bezoekers beseffen dat er meer is dan wij zien. Dat kinderen een brug over rijden en denken hé, kunnen die vissen hier eigenlijk wel door? Het besef dat je als mensen samen moet werken met die natuur. Een vistrap bouwen bijvoorbeeld. Samen kunnen we er wat van maken.”

Verbeelding aan de macht

Hét handelsmerk van de voorstellingen van Steef de Jong zijn de zelfgemaakte kartonnen decors die zich ontvouwen als levensgrote pop-up boeken en je meenemen naar zijn wereld. Een wereld waar de verbeelding aan de macht is.

Rijnreisje is één groot prentenboek over de Rijn en iedere scène heeft weer een ander wegklapbaar decor. “Ik heb geloof ik nog nooit eerder zoveel karton gebruikt als in deze voorstelling,” lacht Steef. “Als jonge theatermaker had ik helemaal geen geld voor decors en kostuums. Dus haalde ik overal kartonnen dozen vandaan en maakte mijn eerste voorstelling met allerlei decorwisselingen. Inmiddels is het mijn handschrift geworden. Het beeld dat je iets openvouwt en er een nieuw beeld ontstaat, dat de voorstelling zich letterlijk voor je ogen ontvouwt, vind ik nog steeds heel bijzonder.”

 

Voor iedereen

De spelers vervullen alle rollen, tot aan fabrieken en dammen aan toe. Yung-Tuan Ku maakt daar muziek bij, een soort live soundtrack. Steef de Jong is een groot operetteliefhebber. “Er wordt uiteraard in gezongen,” zegt Steef. “En de Rijn is ook omgeven met een soort operetteachtige romantiek maar het is geen operettevoorstelling.

Tijdens het maken heb ik nauwelijks verschil gemerkt tussen maken voor kinderen of volwassenen. Het is een voorstelling voor mensen vanaf zes jaar. Iedereen vindt pop-up boeken magisch. En iedereen heeft wel de behoefte af en toe in die magie te verdwijnen. Onze wereld is snel en nogal glad. Bij ons zien de kinderen dat de decors zelf geknutseld zijn, ze zien het plakband zitten. Het allermooiste zou zijn als een kind of volwassene na de voorstelling zin heeft thuis aan de slag gaan met het knutselen van een vis of kasteel van een kartonnen doos.”

Steef de Jong (1983) is veelvuldig bekroond theatermaker en beeldend kunstenaar. Hij won de Mary Dresselhuys-prijs en werd in 2023 bekroond met de Erik Vos Prijs en de Gieskes Strijbis Podiumprijs.

Artikel: Harmonie Magazine (een uitgave van Stadsschouwburg De Harmonie) geschreven door Connie Franssen