06-12-2022

Vincent Bijlo over zijn Eindejaarsconference: galV edreekegmO

“Humor brengt meer dan ooit verlichting, het is de zuurstof van onze door stikstof verstikte wereld”

Vincent Bijlo over zijn Eindejaarsconference: galV edreekegmO

Vincent Bijlo blikt in zijn eindejaarsconference terug op het jaar 2022. Met zijn muzikanten schept hij op eigenzinnige wijze orde in de chaos van een jaar vol met crises. Volgens Bijlo is er nog ruimte voor humor en hoop.

Heeft deze eindejaarsconference al een naam?
“Ja, galV edreekegmO. Als je op je kop gaat staan hangen alle omgekeerde vlaggen weer gewoon, vandaar.”

Is een crisisjaar als 2022 een goudmijn voor een cabaretier? Of is op een bepaald moment zo veel crisis en ellende niet meer grappig?
“Zoals het geld een enorme inflatie doormaakt, zo gaat het ook met het woord crisis. Er zijn dit jaar zeker veertig crises aan de gang. Hoeveel crises kan een mens eigenlijk aan voordat hij zelf in een crisis belandt? Een goede cabaretier kan elk jaar aan, als hij dat niet kan, dan is het pas echt crisis.”

Wat was 2022 voor jaar? Was het dit jaar moeilijker dan andere jaren?
“Het was het jaar van de bom, van de nucleaire dreiging die weer helemaal terug is en van de
gruwelijke oorlog, die alles in een heel ander perspectief zet. Ik heb dit jaar veel geworsteld met die angstgedachten uit de jaren tachtig. Het besef dat als er een ouwe gek op een rode knop drukt de gehele menselijke geschiedenis in een uur kan zijn uitgewist. Dat is iets dat nauwelijks te bevatten is. Nou ja, dan begon ik maar weer ‘De Bom’ van de band Doe Maar te zingen. Juist dat besef geeft humor nog meer kracht. Humor brengt meer dan ooit verlichting, het is de zuurstof van onze door stikstof verstikte wereld.”

9559
9559
Foto: Geerke Vermeulen

Welke actuele onderwerpen kunnen mensen sowieso verwachten in je voorstelling?
“Rutte-IV natuurlijk, dat is gewoon Rutte-III, met dezelfde langstliegende premier van Nederland. Rutte verzint de grappen zelf, ik hoef ze alleen maar over te nemen. Oja, de buitenaardse reptielen, daar kan ik natuurlijk ook niet omheen. Ze zijn al jaren onder ons, vermomd als kippen zonder kop die kakelen vanuit de onderbuik. Het personeelstekort dat werkelijk overal is, behalve dan in de rijen op Schiphol, daar hebben ze genoeg mensen voor. Onvermijdelijk; de dood van Queen Elizabeth II, zo jong nog. De problemen op het spoor, binnenkort kan je alleen nog maar een treinkaartje kopen als je belooft per auto te reizen. Er is altijd zo ontzettend veel, zo'n jaar duurt toch altijd weer een heel jaar.”

Je was vaker met een eindejaarsconference te zien in onze theaterzaal. Wat is er zo interessant voor jou om terug te blikken op een jaar?
“Ik hou heel erg van het genre. Het is leuk en nuttig om orde te scheppen in die enorme
nieuwslawine die constant over ons heen dendert. Na de show moet je eigenlijk het jaar in je
broekzak kunnen stoppen, dan is het bewaard. Het is overigens ook wel zaak om af en toe in de show aan nieuws te refereren wat mensen alweer bijna vergeten waren; ‘oja, dat hadden we ook nog.’ Een lockdown, het lijkt alweer zo lang geleden, maar dat was nog dit jaar.”

9561
9561
Foto: Geerke Vermeulen

Wil jij de kijkers ook nog iets meegeven? Een bepaalde boodschap of observatie over 2022?
“Dat je niet moet verzinken in apathie, dat je nooit de hoop moet laten varen. Dat klinkt vrij
opendeurderig, maar het is dit jaar echt belangrijk. Ik zie veel mensen zich terugtrekken in zichzelf, en dat terwijl we alle lockdowns achter ons hebben liggen. Er is veel angst, voor bestaanszekerheid, de toekomst, oorlog. We moeten elkaar vasthouden, dicht bij elkaar zijn, de afstandsregel is vervallen.”

Veel mensen in Nederland hebben een krappe beurs door de stijgende inflatie en hoge kosten. Waarom moeten mensen dan toch naar het theater komen?
“Thuis stoken is duurder. Doe thuis die kachel uit, en zet in het theater je verbeelding aan! Maak je geen zorgen, je zal het niet koud hebben in het theater, wij brengen gas mee en drank ook, mocht er geen horeca zijn vanwege personeelstekort. We komen per trekker dus we zijn op tijd, we hebben goede afspraken met de politie gemaakt. Onze technicus werkt tegenwoordig in de beveiliging op Schiphol dus ik zal zelf zorgen dat er licht is.”

9560
9560
Foto: Geerke Vermeulen