Ton Kas

Cabaret

Ton Kas

Politiek incorrect, seksistisch, hoge grapdichtheid en anti-theater.

Ton Kas is een rasechte Amsterdammer. Op de kleuterschool is hij al een entertainer, maar ook een jongen van de straat. Na de middelbare school en vijftig bijbaantjes in één jaar is de maat vol. Ton Kas wil een andere weg in en kiest voor de toneelacademie.

Na de toneelacademie wordt het theater voer voor een nieuw perspectief. Samen met Willem de Wolf richt hij in 1984 het gezelschap Kas & De Wolf op om ‘antitheater’ te maken. Wanneer het gezelschap ten einde loopt, start Ton met het opbouwen van zijn oeuvre in de filmwereld. Hij ontwikkelt zich steeds meer als acteur en schrijft en regisseert daar naast. Hij is onder andere bekend als Arie Balk uit ’t Schaep met de 5 Pooten en won een Gouden Kalf in 2008 voor ‘Beste mannelijke bijrol’ in de film Vox Populi. Ook maakt hij met Diederik Ebbinge, Henry van Loon en Eva Crutzen de satirische talkshow Promenade.

De dynamische carrière van Ton lijkt compleet. Maar niets is minder waar. Hij wil opnieuw het toneel onveilig maken. Dit keer met een solovoorstelling als moppentapper. Hij wil de kick voelen van de meligheid. Hij wil meelijwekkende tragiek gebruiken als basis voor zijn grappen en slaagt daarin als geen ander. Ton Kas is de aangewezen persoon om als cynische zwartkijker de zalen te vullen met schatergelach.