Specials

Postland & James Whale Orchestra

Blackmail

Nieuwe Namen, Uit eigen stad
Geweest Over de maker(s)
Blackmail

Een nieuwe live-soundtrack door twee ensembles bij de film ‘Blackmail’ ter ere van het regiedebuut van filmmaker Alfred Hitchcock.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de legendarische filmmaker Alfred Hitchcock zijn regiedebuut maakte. Voor de ensembles Postland en het James Whale Orchestra was dit de aanleiding om een nieuwe live-soundtrack bij ‘Blackmail’ te maken. Het is de laatste van Hitchcock’s stille films én de film die Hitchcock’s doorbraak betekende. Deze avond krijgt deze UNESCO-filmklassieker een update met muziek van nu.

Door moderne muziekproductietechnieken te combineren met de live musici van Postland wordt er met acht musici een unieke orkestbeleving gecreëerd. De rijke klankwereld van hedendaags klassiek versterkt bovendien de kenmerkende psychologische spanning van deze Hitchcock-film.

'Blackmail' (1929) is de eerste echte Hitchcock-film, die alle elementen bevat waarmee hij in zijn eerdere films succesvol experimenteerde: de bloedmooie maar tragische blondine, de charmante boef, de gruwelijke moord, de achtervolging langs beroemde plekken, de verrassende plotwendingen, de zwarte humor en natuurlijk de korte cameo van de maestro zelf.

Nieuwe Namen

De nieuwste cabaretier ontdekken? Met je kinderen naar een nieuw gezelschap? Of juist een theatergezelschap zien dat niet eerder in ons theater te zien was? Onder de titel ‘Nieuwe Namen’ presenteren we ze allemaal aan je.

Als theater bieden we graag beginnende theatermakers een podium om vlieguren te maken en het leukste publiek van Utrecht te leren kennen. Als bezoeker zie je daardoor veelbelovende theatermakers, die wellicht over enkele jaren niet meer weg te denken zijn.

Meer Nieuwe Namen
Nieuwe Namen
Nieuwe Namen

"Een Hitchcock-thriller staat voor angst, verwarring, paranoia, achterdocht en fobieën. Hedendaags klassieke muziek is het perfecte medium om de innerlijke werking van de menselijke geest bloot te leggen. Natuurlijk klinkt er ook jazz, klassiek en populair als de film er om vraagt, maar altijd met een hedendaagse touch."

Credits

Website: www.postland.cargo 
Website: www.jameswhaleorchestra.com 
Compositie: Oliver Parr

Muziekproductie: Panayiotis Ioannou 
Uitvoerenden: Postland Collectief en The James Whale Orchestra 
Gast op bandoneon: Martin de Ruiter 
Fotograaf: Ioannis Kouzapas