Dans

IRC: Illusionary Rockaz Company

DansDonderdag: CREOLE

Uit eigen stad, Language No Problem
Tickets Over de maker(s)
CREOLE

Choreograaf Shailesh Bahoran zoekt naar de oorsprong van de Surinaamse cultuur.

In een bevolking die bestaat uit Creolen, Hindoestanen, Chinezen, Javanen, Inheemsen, zoals Kalinya’s en Lokono’s, Joden en Nederlanders is de definitie van een echte Surinamer niet gemakkelijk te verwoorden. 

De term creolisering wordt gebruikt voor de vermenging van verschillende culturen die vervolgens samensmelten tot één. Naast de Surinaamse cultuur is de Caribische cultuur een sterk voorbeeld van deze ontwikkeling. Een belangrijke motor voor beide voorbeelden was de slavernij en contractarbeid. Hoe kan er een nieuwe cultuur, rijk aan gebruiken, gemeenschapszin en energie voortkomen uit een gedeelde negatieve geschiedenis? 

Choreograaf Shailesh Bahoran ziet een symbolische link met de hiphopcultuur. Ook die ontstond uit verschillende etnische en culturele achtergronden, vaak afkomstig uit een gemeenschappelijk zwaar verleden, en ontwikkelde vervolgens tot een bijzonder veelzijdige cultuur vol kunstvormen en verbindingskracht. 

Shailesh werd onlangs genomineerd voor een Zwaan, de landelijke stimuleringsprijs voor talentvolle dansmakers. 

Tickets en tijden

Datum do 16 mei Met inleiding
Tijd 20:30u
Locatie Theaterzaal
Prijs Van € 9,50 tot € 19,00
Tickets
Datum do 16 mei - Met inleiding
Tijd 20:30u
Locatie Theaterzaal
Prijs Van € 9,50 tot € 19,00

DansDonderdag

Elke maand geniet je bij ons van prachtige dans op donderdag. Voorafgaand aan de voorstelling is er een speciale inleiding. De inleidingen vinden plaats in onze studio. Een plaats reserveren voor de inleiding kan direct bij het kopen van een ticket en kost € 1,- per persoon. Voor de inleiding halen we je om 19.25 uur op bij de balie van Castellum Hoge Woerd.

Meer DansDonderdag
DansDonderdag
DansDonderdag

Over Illusionary Rockaz Company

IRC is het nieuwe gezelschap rondom choreograaf Shailesh Bahoran, gevestigd op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. In korte tijd wist Bahoran naam te maken met spraakmakende producties als ‘IGNITE’, ‘AGHORI’ en ‘REDO’. Zijn werk leverde hem de afgelopen seizoenen veel lof en erkenning op. Zo werd zijn voorstelling ‘IGNITE’ genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie 2017’ en won Shailesh de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2017. Danser Redouan Ait Chitt won de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2019’ voor REDO waarvoor Shailesh de choreografie maakte. De Nederlandse pers roemt Shailesh als hiphopvernieuwer en ziet hem als rijzende ster aan het Nederlandse dansfirmament.

Meer over Illusionary Rockaz Company

Credits

Website: www.ircompany.nl 
Choreografie: Shailesh Bahoran
Gezelschap: Illusionary Rockaz Company