Dans

Korzo Producties: X_YUSUF_BOSS

Dansdonderdag: DansClick24 - LÍX

Language No Problem
Geweest Over de maker(s)
DansClick24 - LÍX

Let op: in verband met een coronabesmetting is deze voorstelling helaas geannuleerd. Heb je tickets? Dan krijg je bericht van ons via e-mail.

DansClick 24 introduceert een nieuwe generatie dansmakers: de winnaars van de BNG Bank Dansprijs 2022.

Choreograaf Mohamed Yusuf Boss onderzoekt in de dansvoorstelling ‘LÍX’ zijn versplinterde zelf. In een danssolo maakt hij het verlangen om een heel mens te zijn invoelbaar. Vanuit de opvatting dat je geschiedenis niet iets is dat achter je ligt, maar in je is opgeslagen, verkent hij zijn bi-culturele achtergrond.

Wat betekent het om als eerste generatie Somaliër op te groeien in Nederland? Wat gebeurt er als geschiedenissen elkaar ontmoeten? En niet alleen geschiedenissen, ook de danstalen van Mohamed, hiphop en de traditionele Somalische dans Djandheer. ‘LÍX’ staat voor het zesde lid van Mohamed zijn gezin, zijn vader, die eind jaren tachtig niet naar Nederland kon vluchten. Wat betekent opgroeien zonder vader nu Mohamed zelf twee kinderen heeft?

Let op: in deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van stroboscopische licht-effecten.

Randprogramma: Expositie in de foyer

Naast de inleiding en de voorstelling wordt er bij deze voorstelling ook een expositie getoond in onze foyer. Het zijn portretten van Somaliërs die naar Nederland zijn gekomen, deze mensen geïnterviewd en daar heeft Mohamed Yusuf Boss zijn inspiratie voor het stuk gehaald.

Randprogramma: Expositie in de foyer
Randprogramma: Expositie in de foyer

DansDonderdag

Elke maand geniet je bij ons van prachtige dans op donderdag. Voorafgaand aan de voorstelling is er een speciale inleiding. Dit seizoen worden de inleidingen verzorgd door dramaturg, regisseur en adviseur Vincent Wijlhuizen. 
De inleidingen vinden plaats in onze studio. Een plaats reserveren voor de inleiding kan direct bij het kopen van een ticket en kost € 1,- per persoon. Voor de inleiding halen we je om 19.25 uur op bij de balie van Castellum Hoge Woerd.

Over Vincent Wijlhuizen
Vincent Wijlhuizen studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds die tijd werkt hij als dramaturg, regisseur en adviseur aan dans, theater, cabaret en opera. Op dit moment is hij ook nog artistiek directeur van What You See Festival in Utrecht. Door de inleidingen hoopt Vincent dat je met een nieuwe bril naar de verschillende voorstellingen gaat kijken en misschien ook wel naar de wereld om je heen.

Meer DansDonderdag
DansDonderdag
DansDonderdag

"In de spetterende openingsscène swingen de drie dansers (naast Mohamed Yusuf Boss zelf Ser Sebico en Tara Salahshor) met een vrolijke smile op hun gezicht uitgelaten over de vloer. De beat is vet, de lichtshow veelkleurig."

Theaterkrant

Over X_YUSUF_BOSS

De autodidact Mohamed Yusuf Boss werd in 1986 geboren in Hargeisa in Somalië en vluchtte op zijn derde met zijn moeder, broertje en drie zusjes naar Nederland. In Noord-Nederland ontwikkelde hij zijn dans- en choreografietalent en richtte hij zijn eigen gezelschap X_Yusuf_Boss op. Hij won dit jaar de BNG Bank Dansprijs 2022 met zijn voorstelling ‘Líx’.

Credits

Website: www.xyusufboss.nl
Website: www.korzo.nl