Specials

Prof. Erik van Sebille

Wat speelt er?: Het mysterie van de oceaan

Wat speelt er? - Talks
Tickets
Het mysterie van de oceaan

Waarom heet deze planeet eigenlijk ‘Aarde’, als ze vooral oceaan is? Oceanograaf Erik van Sebille neemt je in zijn theatercollege mee op reis door wereldzeeën.

Zeventig procent van de oppervlakte van onze planeet is oceaan. We hebben betere kaarten van het oppervlak van de planeet Mars, dan van de bodem van onze eigen wereldzeeën. Waarom is het zo moeilijk om de oceaan in kaart te brengen? Hoe doen oceanografen dat eigenlijk? En wat voor uitdagingen komen ze tegen op zee?

In dit theatercollege neemt oceanograaf Professor Erik van Sebille je mee op een reis door de wereldzeeën. Aan de hand van zijn eigen, bijna-fatale reis naar Antarctica vertelt hij hoe de oceaan een cruciale rol speelt in het wereldwijde ecosysteem en het klimaat. En hoe het hemzelf en collega-klimaatwetenschappers raakt om met eigen ogen te aanschouwen hoe slecht het met de oceaan gaat, en hoe hij de barricaden opgaat, om de oceaan de stem te geven die hij nodig heeft.

Dit theatercollege sluit thematisch aan bij de voorstelling Beste Mensen van Bureau Vergezicht in coproductie met Theater Rotterdam op 28 november 2024.

Bekijk Beste mensen

Over Erik van Sebille

Professor Erik van Sebille is oceanograaf en klimaatwetenschapper aan de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek doet naar het transport van plastic en plankton door oceaanstromingen in een veranderend klimaat. In totaal is hij meer dan zes maanden op zee geweest voor oceanografische expedities, waaronder in 2013 met de Australasian Antarctic Expedition naar Commonwealth Bay op Antarctica.

Tickets en tijden

Datum do 20 februari
Tijd 20:00u
Locatie Theaterzaal
Prijs Van € 7,50 tot € 15,00
Tickets
Datum do 20 februari
Tijd 20:00u
Locatie Theaterzaal
Prijs Van € 7,50 tot € 15,00

Over Wat speelt er?

Onder de titel ‘Wat speelt er?’ bundelen we voorstellingen met een actueel (sociaal-)maatschappelijk thema. Deze voorstellingen zetten je aan het denken, bieden nieuwe perspectieven en zorgen ervoor dat je erover in gesprek gaat. En dat gesprek moedigen we maar al te graag aan.

In samenwerking met het Centrum voor Wetenschap en Cultuur van de Universiteit Utrecht organiseren we aanvullende talks voor meer kennis en context rondom een thema. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht gaan dieper in op actuele onderwerpen die aansluiten bij onze theatervoorstellingen.

We hebben dit theaterseizoen zes UU Talks, met de thema's: Amerikaanse verkiezingen, het strafrechtsysteem, de oceaan, bijen, verslavingsproblematiek en het Amazonegebied.

Meer Wat speelt er?
Over Wat speelt er?
Over Wat speelt er?

Credits

Spreker: Erik van Sebille

Foto's: Andrew Peacock, Erik van Sebille en Ruud Moesbergen