Specials

Prof. dr. Gerben Meynen

Wat speelt er?: UU Talk | Neurotechnologie en Strafrecht

Wat speelt er? - Talks
Tickets
UU Talk | Neurotechnologie en Strafrecht

In deze talk spreekt prof. dr. Gerben Meynen over een actuele ontwikkeling in het strafrecht: neurotechnologie.

Nieuwe technologieën stellen ons in staat het brein beter te begrijpen en zelfs te veranderen. Binnen het strafrecht doet Meynen onderzoek naar de ethische en juridische grenzen van deze (mogelijk zeer ingrijpende) ontwikkelingen. Mogen we met technologie bijvoorbeeld ingrijpen in de hersenen om te voorkomen dat veroordeelden opnieuw de fout in gaan? Hoe verhoudt zich dit tot ingrijpen middels medicijnen? Waar ligt de grens als het gaat om privacy en hoe zorgen we ervoor dat de rechten van wetsovertreders voldoende worden beschermd?

Omdat veel van deze technologieën nu nog niet bestaan, spreekt Meynen wel van neuro-science fiction. Willen we echter ook in de toekomst verantwoord omgaan met ons strafrecht, dan is het belangrijk om nu al over de impact van deze ontwikkelingen na te denken en erover met elkaar in gesprek te gaan. 

Deze UU Talk sluit thematisch aan bij de voorstelling TERECHT van Het Houten Huis en Wabi Sabi Theater op donderdag 21 november 2024. 

Over TERECHT

Tickets en tijden

Datum do 28 november
Tijd 19:30u
Locatie Studio
Prijs Vanaf € 8,00
Tickets
Datum do 28 november
Tijd 19:30u
Locatie Studio
Prijs Vanaf € 8,00

Over prof. dr. Gerben Meynen

Prof. dr. Gerben Meynen is psychiater en hoogleraar Forensische psychiatrie aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen, Universiteit Utrecht. Tevens is hij hoogleraar Ethiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich met name op toerekeningsvatbaarheid en neurorecht.

Over prof. dr. Gerben Meynen
Over prof. dr. Gerben Meynen

Over Wat speelt er?

Onder de titel ‘Wat speelt er?’ bundelen we voorstellingen met een actueel (sociaal-)maatschappelijk thema. Deze voorstellingen zetten je aan het denken, bieden nieuwe perspectieven en zorgen ervoor dat je erover in gesprek gaat. En dat gesprek moedigen we maar al te graag aan.  

In samenwerking met het Centrum voor Wetenschap en Cultuur van de Universiteit Utrecht organiseren we aanvullende talks voor meer kennis en context rondom een thema. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht gaan dieper in op actuele onderwerpen die aansluiten bij onze theatervoorstellingen.

We hebben dit theaterseizoen zes UU Talks, met de thema's: Amerikaanse verkiezingen, het strafrechtsysteem, de oceaan, bijen, verslavingsproblematiek en het Amazonegebied.

Bekijk Wat speelt er?
Over Wat speelt er?
Over Wat speelt er?