Specials, Talks

Dr. Heidi Lesscher

Wat speelt er?: UU Talk: Verslaving en alcoholisme - Aanvang: 19.30 uur

Wat speelt er? - Talks
Tickets
UU Talk: Verslaving en alcoholisme - Aanvang: 19.30 uur

Waarom wordt de ene persoon wel verslaafd en de andere niet? Wat is de invloed van vroege levenservaringen of genetica? En hoe verandert het brein na blootstelling aan verslavende middelen?

In deze talk spreekt neurobioloog en gedragswetenschapper Dr. Heidi Lesscher over het brein en verslavingsgevoeligheid. Verslaving is een chronische hersenziekte die gekenmerkt wordt door controleverlies over middelengebruik.

Lesscher: “Er valt nog veel te verbeteren als het gaat om verslavingszorg. Verslaving is van alle tijden en verslaving is lastig om te behandelen. De behandelmethoden zijn beperkt in aantal en effectiviteit. Ze zijn bovendien vooral gericht op volledige onthouding of verlaging van de belonende werking van verslavende stoffen. Maar wellicht richten we ons niet op de juiste doelen. Misschien is het beter als we zouden streven naar herstel van controle over middelengebruik. Met mijn onderzoek probeer ik begrijpen wat de neurobiologische mechanismen zijn die bijdragen aan controleverlies én of we de ontwikkeling van controleverlies kunnen voorkomen door vroeg ingrijpen.”

Theater over alcoholverslaving

Aansluitend op deze UU Talk vindt om 20.30 uur in de theaterzaal de voorstelling The Meeting van Mads Wittermans plaats. In deze persoonlijke voorstelling vertelt Wittermans over zijn problematische relatie met alcohol. 

Met een combinatieticket heb je toegang tot beide programma's met korting. 

Bekijk voorstelling
Theater over alcoholverslaving
Theater over alcoholverslaving

Tickets en tijden

Datum do 23 januari
Tijd 19:30u
Locatie
Prijs Vanaf € 5,00
Tickets
Datum do 23 januari
Tijd 19:30u
Locatie
Prijs Vanaf € 5,00

Over Dr. Heidi Lesscher

Dr. Heidi Lesscher is Universitair Hoofddocent van de onderzoeksgroep Neurobiologie van Gedrag bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich op de neurobiologie van verslaving en heeft zich in de loop van de tijd uitgebreid naar ontwikkeling van controleverlies over middelengebruik en de rol van spel bij het voorkomen hiervan.

Bekijk profiel
Over Dr. Heidi Lesscher
Over Dr. Heidi Lesscher

Over Wat speelt er?

Onder de titel ‘Wat speelt er?’ bundelen we voorstellingen met een actueel (sociaal-)maatschappelijk thema. Deze voorstellingen zetten je aan het denken, bieden nieuwe perspectieven en zorgen ervoor dat je erover in gesprek gaat. En dat gesprek moedigen we maar al te graag aan.  

In samenwerking met het Centrum voor Wetenschap en Cultuur van de Universiteit Utrecht organiseren we aanvullende talks voor meer kennis en context rondom een thema. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht gaan dieper in op actuele onderwerpen die aansluiten bij onze theatervoorstellingen.

We hebben dit theaterseizoen zes UU Talks, met de thema's: Amerikaanse verkiezingen, het strafrechtsysteem, de oceaan, bijen, verslavingsproblematiek en het Amazonegebied.

Bekijk wat speelt er?
Over Wat speelt er?
Over Wat speelt er?