Antonin Rioche

Dans

Antonin Rioche

Danser en choreograaf.

Antonin Rioche groeide op met dans in Frankrijk. Zijn moeder had een ware passie voor dans en nam hem vanaf jonge leeftijd mee naar dansvoorstellingen. Hij wist altijd al dat hij choreograaf wilde worden, maar intuïtief voelde hij dat hij eerst een goede danser moest worden. Zonder vooropleiding in klassiek ballet werd hij aangenomen bij het Ballet Junior de Genève. In een rigoureuze training van drie jaar werd hij klaargestoomd tot danser van het gezelschap.
Maar Antonin koos zijn eigen weg en ging freelance als maker aan de slag. Vanuit nieuwsgierigheid daagde hij zichzelf uit zoveel mogelijk in aanraking te komen met verschillende bewegingstalen. Hij werkte samen met onder andere Sasha Waltz Guests, Ryan Djojokarso, Theo Clinkard en Sidi Larbi Cherkaoui.

Zijn droom om een neoklassieke danser te worden heeft hij inmiddels omgezet in een nog veel grotere droom: het creëren van eigen werk voor virtuoze dansers en grote zalen.

De voorbijgaande tijd is een terugkomend thema in Antonins werk. Hij ziet schoonheid als een gevolg van een bron van interesse: als je er genoeg tijd in stopt en de ruimte neemt voor bezinning, zal het vanzelf mooi worden. 

Als een van de vaste makers van Korzo heeft hij The Others en Finally a sign of life gechoreografeerd. Op uitnodiging van Korzo en Nederlands Dans Theater zal hij in 2021 zijn eerste avondvullende voorstelling presenteren: Glitter