Fernando Lameirinhas

Muziek

Fernando Lameirinhas

Fernando Lameirinhas (1944) is een Portugees-Nederlands componist, tekstschrijver, zanger en gitarist.

Fernando Lameinrinhas groeide op in Portugal, waar zijn passie voor muziek ontstond dankzij het kerkorgel en het kerkkoor waar hij in zong. Vanaf zijn vijftiende woonde hij in Charleroi. Met zijn broer Antonio begon hij hier met musiceren. Tot op de dag van vandaag staat zijn broer hem bij als bassist en zanger. Samen hadden ze veel succes als het soulduo Jess & James.

In 1975 verhuisde Fernando naar Amsterdam. In de loop der jaren ontwikkelde hij hier een eigen stijl die een combinatie van fado met invloeden uit samba, jazz en pop vormde. 
Hij werkte samen met veel verschillende musici, waaronder Raymond van het Groenewoud, Stef Bos, Frank Boeijen, BLØF, Henny Vrienten, JW Roy, Paul de Leeuw en Dina Medina. Lameirinhas schreef ook mee aan bekende Vlaamse nummers als 'k Voel me goed van Johan Verminnen en Zo mooi, zo blond en zo alleen van Jimmy Frey. In 2013 nam Fernando Lameirinhas het album Pessoa op met trompettist Eric Vloeimans en fadozangeres Mafalda Arnauth. 
In januari 2015 werd Fernando na afloop van zijn voorstelling Noir in De Kleine Komedie geridderd, omwille van zijn bijzondere verdiensten voor de wereldmuziek in zijn algemeenheid en de fado in het bijzonder.

Te zien

Geen toekomstige voorstellingen gevonden.