Joost Spijkers

Muziektheater

Joost Spijkers

Voormalig Ashton Brother, acteur en zanger.

Joost Spijkers werd voor het theater geboren. Na enige omzwervingen door Limburg en het voormalig Joegoslavië kwam hij terecht op de Theaterschool in Amsterdam. Daar vormde hij met klasgenoten de theatergroep de Ashton Brothers. 

Zij speelden hun muzikale spektakelshows over de hele wereld, van Parijs tot Toronto en van Budapest tot Edinburgh. Na vijf, door pers en publiek bejubelde, en internationaal bekroonde theatershows ontwikkelden de Ashton Brothers hun zomerfestival Ashtonia waarmee ze in de zomer tienduizenden mensen naar hun circus in onder meer de tuin van Slot Zeist trokken.

Als Ashton Brother specialiseerde Joost zich tot onfortuinlijke flamencodanser, primo ballerino, acrobaat in de trapeze en tissue, sterke man, blinde pianist, amoebe, brandende derwishdanser, en zanger van liederen die niemand kan verstaan.

Vanaf 2015 maakt Joost ‘solo’ muziektheaterprogramma’s, maar dan wel samen met zijn band en toneelschrijver Peer Wittenbols . Joost won in 2018 de Poelifinario voor het meest indrukwekkende theaterprogramma in de categorie kleinkunst. In 2022 won hij de Annie MG Schmidtprijs voor het beste theaterlied met het lied Welkom Thuis uit de voorstelling Hotel Spijkers
De nummers uit de shows zijn uitgebracht op vier albums. Joost zingt in het Nederlands en in alle andere talen uit zijn jeugd in theaters in Nederland, Servië, Bosnië, Kroatië, Slovenië en Tsjechië.