do 26 september
Plan jouw culturele najaar
Kom jij deze herfst langs in onze warme theaterzaal?
Waar komt het idee vandaan om een boek over vogels te schrijven voor kinderen?
Mark: “Ik had vroeger zelf een parkiet en noemde hem Johannes. Toen ik een boek wilde schrijven over wennen, leek hij me een geschikte hoofdpersoon. Een vogel die al jarenlang in z’n eentje (geen eendje) in een kooitje zit en dan ineens een grote kooi moet delen met vreemde vogels leek me leuke en herkenbare manier om dit verhaal te maken.”
De voorstelling gaat over wennen aan vreemde vogels. Waar heb je zelf aan moeten wennen in het leven?
“Ik ben meer dan tien keer verhuisd in mijn leven. Een nieuwe plek is altijd wennen. Mijn ouders zijn gescheiden, dat was best wennen. Toen ik erachter kwam dat ik als jongen verliefd werd op een jongen, vond ik dat ook best wennen. Dit zijn best wel grote wenmomenten, maar elke dag moet ik soms wennen aan iets nieuws, iets vreemds of iets anders.”
Kan je de voorstelling ook bezoeken zonder dat je het boek gelezen hebt?
“Absoluut! De voorstelling wordt gespeeld door acteurs, door mensen. Zij bespelen vogelpoppen, dansen of worden zelfs vogels. Na afloop kun je in het boek het verhaal nog eens nalezen.”
In ‘Johannes, de parkiet’ zien we naast acteurs ook vogelpoppen. Hoe zijn deze poppen tot stand gekomen?
“Ik heb vijf poppenbouwers gevraagd om poppen te maken. Ik wilde dat ze allemaal een ander materiaal zouden gebruiken. De ene werkte met hout, de ander met traagschuim, weer eentje gebruikte leer of vliegerpapier. Hierdoor zijn het allemaal compleet verschillende vogels geworden en dat wilde ik graag, want niemand is hetzelfde. Iedereen ziet er anders uit.”
De acteurs spelen samen met de poppen. Welke vaardigheden vraagt dit van de acteurs?
“De concentratie is heel belangrijk. Ze moeten samen één zijn en tegelijkertijd bewegen. Het helpt dan heel erg dat ze samen ‘ademen’. Daardoor krijg je een gelijk ritme.”