10-02-2023

Een dag meelopen in het theater

Stagiaire Rosa de Jong loopt enkele dagen mee in ons theater. Ze vertelt over haar ervaringen achter de schermen.

Een dag meelopen in het theater

Steeds vaker komen er middelbare scholieren een paar dagen meekijken achter de schermen. Tijdens een meeloopstage ontdekken ze wat werken in het theater betekent. Stagiaire Rosa de Jong vertelt erover.

Stel jezelf even voor. 
“Ik ben Rosa en ik loop sinds kort stage bij Podium Hoge Woerd. Ik ben 15 jaar oud en ga naar school op het Leidsche Rijn College. Daar zit ik in de derde klas van het Gymnasium. Wat ik ontzettend leuk vind om te doen is pianospelen, dit doe ik dan ook al ongeveer 5 jaar. Ook doe ik aan hockey, meestal 3 keer in de week. Ik speel bij Hockeyclub Fletiomare. Zelf hou ik erg van theater, dans en zang. Dat is dan ook de reden waarom ik er voor heb gekozen om mijn stage bij Podium Hoge Woerd te lopen.” 

Hoe zag je stagedag er vandaag uit? 
"Vandaag begon ik om 13.45u en eindigde om 17u. Dit was de eerste dag dat ik meeliep op kantoor en samen met Ilona (marketing) heb ik verschillende klusjes uitgevoerd. Zo zijn we eerst richting de kleedkamers gegaan en hebben deze netjes gemaakt. Ik heb toen ook nog bij het grid mogen kijken, dit is een ruimte boven het toneel waar theaterlampen aan worden opgehangen. Je kunt er dus over heen lopen, dit was echt leuk om te zien. 
In de kleedkamers heb ik de koelkasten aangevuld met drankjes en het eten bijgevuld voor de volgende artiesten. Daarna zijn we weer richting kantoor gegaan om wat pakketjes met posters open te maken, die we daarna in het Castellum zelf zijn gaan ophangen. Ook hebben we nog stickers geplakt en flyers aangevuld."

9727
9727

Wat was het leukste klusje dat je gedaan hebt? 
“Wat ik echt leuk vond om te doen was het scannen van kaartjes. Je moet dan met een ticketscanner de kaartjes van de bezoekers scannen. Ik vond dit erg leuk om te doen, omdat je dan ook echt contact hebt met de bezoekers. Het is dan altijd gezellig om een klein praatje te maken. Ook het uitdelen van flyers na een voorstelling vind ik een leuk klusje. Je kunt dan altijd even navragen aan de bezoekers wat ze van de voorstelling vonden. Zelf mocht ik ook een voorstelling bekijken ‘Hold your horses’, dit was echt een super gave dansvoorstelling.”

Wat wist je echt nog niet van het theater? 
“Wat ik nog niet wist van het theater is, dat er echt veel voorbereidingen vooraf gaan aan een voorstelling. Bijvoorbeeld bij een dansvoorstelling, dan duurt het echt wel een aantal weken voordat überhaupt de choreografie af is. En dan moet deze ook nog uit het hoofd worden geleerd door de dansers. Bij een voorstelling moeten er aan zoveel dingen gedacht worden, kostuums, decorstukken, de goede kleur lampen enz. Ik vind het leuk dat ik door deze stage de kans krijg om een kijkje achter de schermen te nemen.”

9728
9728
Foto's: Marion de Vaal

Zou je jezelf later in een theater zien werken? 
“Ik zie mezelf later wel in het theater werken. Voordat ik stage bij Podium Hoge Woerd had gelopen wist ik eigenlijk helemaal niet hoe het er in een theater aan toe ging. Nu ik de stage bijna heb afgerond lijkt het mij wel heel leuk om later in een theater te gaan werken. Ik weet natuurlijk nog niet zo goed wat ik later wil doen, maar de culturele sector lijkt mij erg leuk.”